Leder

Press Saudi-Arabia

Reformene er hule, når Saudi Arabia fortsetter en systematisk undergraving av menneskerettigheter.

Samtidig som de første kvinnene i Saudi-Arabia fikk utstedt egne førerkort denne uka, sitter aktivister som har kjempet for dette, i fengsel. Saudiske myndigheter har valgt å fengsle menneskerettighetsaktivistene, bare få uker før det blir tillatt for kvinner å kjøre bil i det autoritære kongedømmet. Kvinner får nå også gå på fotballkamp og kino med tillatelse fra verge, som er en del av kronprins Mohamed bin Salmans reformplan, «Visjon 2030».

Med dette varsler han nye tider, blant annet basert på det han beskriver som en mer moderat form for islam. Kronprinsen, som er landets reelle diktator, har reist på en PR-tur verden rundt for å lokke investorer til landet, vise fram historiske reformer og å styrke bilaterale bånd.

Men reformene er hule, når Saudi-Arabia fortsetter en systematisk undergraving av menneskerettigheter. Human Rights Watch meldte nylig at landet har fengslet tusenvis av mennesker i opptil ti år, uten at de har fått sine saker prøvd for retten. Saudi-Arabia fører også en nådeløs krig mot Houthi-opprørerne i det fattige nabolandet Jemen, som har resultert i det FN betegner som verdens verste humanitære katastrofe.

Blant de som sitter fengslet i SaudiArabia, er Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan og Aziza al-Yousef, alle ledende kvinneaktivister, som Vårt Land skrev om i går. De er høyt profilerte utenfor Saudi-Arabia. Ved å fengsle dem, sender kronprins Mohamed bin Salman et signal at ingen er immune mot straffeforfølgelse, og at han ikke bryr seg om internasjonale reaksjoner, og at han regner med handelsavtaler vil bli undertegnet uansett.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener kvinners stilling i landet er uakseptabel og melder sin bekymring til saudiske myndigheter. Det er viktig at Norge er tydelig, men er det nok? EU-parlamentet har vedtatt en resolusjon med krav om at de fengslede kvinneaktivistene og alle fengslede menneskerettighetsforkjempere i Saudi-Arabia skal løslates.

Det er viktig at vestlige land står sammen for å øke presset på Saudi Arabia. Menneskerettigheter er en kjerneverdi for et demokrati. Saudi-Arabia er milelangt unna denne hedersbetegnelsen.

Trykket i Vårt land 7. juni 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder