Leder

Et annet liv er mulig

Noen må alltid gå foran, vise at det som er annerledes er levelig og mulig.

I går skrev Vårt Land om ekteparet Solveig og Egil Grandhagen som har flyttet fra travelheten til et stille liv på en gård i Oppland.

De er ikke alene om å velge å være mer alene. Vårt Land skriver for tiden en serie om ulike måter å bo på, om folk som har valgt å bo og leve utenfor normalen.

NRKs tv-serie Der ingen skulle tru at nokon kunne bu har gått i 16 fulle sesonger, og produseres fortsatt. Der møter programlederen mennesker som bor avsides, gjerne alene, og gjerne arbeider i primærnæringer. At ikke alle velger å bo med familie i hus eller leilighet i tettbygde strøk, vekker stor interesse i en tid med urbanisering, fortetting og avvikling av landbruket.

Hvordan reagerer vi når noen velger annerledes? Flere opplever å måtte forsvare sine valg om en annen type liv. For mange av oss opplever andres livsvalg som en kritikk av våre egne. Men kunne de ikke heller fortelle oss noe viktig?

Før reformasjonen fantes det klostre over hele Europa. Ethvert menneske kunne velge en annen vei enn familieveien, velge et liv i en annen form for fellesskap, i en annen rytme, med et annet kall enn det alminnelige.

Denne tilbaketrekningen gav imidlertid noe tilbake til samfunnet. Den gav fordypning, innsikt, teologi, kunst, litteratur og musikk, som har blomstret langt utenfor klosterveggene. Men først og fremst var – og er – klostrene steder der et annet liv er mulig, et vitne om at det går an å velge annerledes.

Ikke alle vil eller kan velge et slikt liv, noen flytter andre veien, fra stillhet til mer liv og røre. Men mange av oss kan lengte etter et roligere liv, fylt av andre gjøremål, med andre omgivelser. Å faktisk ta valget, trekke opp teltpluggene og reise videre, er imidlertid forbeholdt fåtallet.

Men noen velger å stå utenfor normalen. Det er viktig for resten av oss at noen går foran, viser at det som er annerledes er levelig. Derfor er fortellinger om å flytte til stiller steder, mer fokuserte liv, ikke bare en kritikk av livet i byen. De er også håpsfortellinger, vitner om at et annet liv er mulig

Trykket i Vårt land 19. mai 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder