Leder

Sokker til besvær

I går var det den årlige Rockesokk-dagen. Rockesokk er en markering i regi av organisasjonen Menneskeverd, i anledning FNs internasjonale verdensdag for Downs syndrom 21. mars. Menneskeverd går bredt ut og ber folk ta på seg to ulike sokker hver 21. mars, for å vise at det å være annerledes er ok.

Sokkebærerne bruker emneknaggen #rockesokk for å synliggjøre det som ellers er gjemt i sko og bukser. Kampanjen har fått svært bred oppslutning, fra mektige til menige i Norges land.

Alle gode krefter, både til høyre og venstre og i midten av norsk politikk, vil kunne tilslutte seg budskapet i Menneskeverds kampanje: Vi er alle ulike, og det er en ressurs. Ingen skal marginaliseres fordi de skiller seg ut.

Så langt så vel. Men likevel blir Menneskeverd kritisert for Rockesokk. I fjor stormet det, da flere sterke stemmer mente at Menneskeverd hadde «kuppet» FNs Downs-dag. Nå er det ikke mulig å kuppe en dag, bare å sette sitt preg på den. Men hvorfor skulle det uansett være et problem at det er Menneskeverd som står bak kampanjen?

Det er Menneskeverds arbeid mot abort, og spesielt selektiv abort, som er tornen i øyet for kritikerne. I tillegg blir Menneskeverd assosiert med motstand mot likekjønnet vigsel, selv om organisasjonen ikke tar stilling i kirkepolitiske saker. Fordi Menneskeverd regnes som en konservativ kristen organisasjon, teller altså ikke deres engasjement for et mangfoldig samfunn.

Hvordan er vi kommet dithen at en generell ideologisk holdning til samfunnet diskrediterer et enkeltsynspunkt? Hvorfor er det slik at konservatismens angivelige uspiselighet smitter over på mangfoldsbudskapet?

I samfunnet er det mange ting vi er uenige om. Men så finnes det noen saker der det er bred oppslutning, fra alle kanter, på tvers av politiske og ideologiske skillelinjer. At disse sakene skulle skape splid - ikke på grunn av synspunktet, men på grunn av hvem som snakker - er trist. Den polariseringen som ligger i motstanden mot en kampanje som Rockesokk er vi ikke tjent med.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder