Leder

Tenketid før skilsmisse

Obligatorisk separasjonstid er en fornuftig ordning.

I fjor benyttet 11.000 danske par seg av muligheten til hurtigskilsmisse, der man ved noen ekstra tastetrykk på datamaskinen kan droppe separasjonstid i forkant av skilsmissen. Dette er en mulighet ­danskene har hatt siden sommeren 2013.

Ordningen blir tatt i bruk. Dersom fjorårstallene for antall totale skilsmisser er noenlunde like som tallene fra året før, vil det si at rundt to av tre dansker skiller seg uten separasjonstid.

Mens det i Danmark nå foregår en debatt om hvorvidt man burde gjeninnføre de seks månedene med obligatorisk separasjonstid, må vi tilbake til 2005 for å finne en lignende diskusjon i norsk politikk. Den gangen var det daværende barne- og likestillings­minister Karita ­Bekkemellem (Ap) som foreslo å droppe separasjonstiden i Norge. Forslaget fikk bare støtte fra SV, og fislet dermed ut i ingenting.

Heller ikke i dag synes stemningen på Stortinget å være stor for å droppe obligatorisk separasjonstid i forkant av skilsmisse. Leder for familiekomiteen, Tone ­Wilhelmsen Trøen (H), mener det skyldes at «familien står sterkt i Norge og hos partiene på Stortinget». Trøen peker på at ekteskapet er et viktig valg, og at man dermed også må bruke tid på å ta beslutningen om å tre ut av det.

Tilhengerne av hurtigskilsmisse ­argumenterer for at en beslutning om skilsmisse ikke er noe som skjer over natten, og at en rask skilsmisse er å respektere enkeltemenneskets valg. Ifølge seniorforsker ved Det Nationale ­Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Mai Heide Ottosen, kommer likevel en del skilsmisser på grunn av krangler og andre vansker som kunne vært løst dersom partene fikk tid til å jobbe med problemene. Ifølge forskeren er det mange som sier at de angrer på skilsmissen i etterkant.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at rundt ett av ti par som separerer seg, finner tilbake til hverandre igjen. Det viser at separasjonstiden ikke bare er en unødvendig ventetid før skilsmisse.

Vi tror at folk flest er reflekterte mennesker som ikke tar lett på store avgjørelser i livet. Samtidig er det bra at den norske skilsmisseordningen legger opp til at partene går en ekstra runde med seg selv. Obligatorisk separasjonstid er en fornuftig ordning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder