Leder

Pulverisert ansvar

Gårsdagens dom medfører et betydelig tillitstap for biskopen og et enda større omdømmetap for Den katolske kirke.

I går ble Oslo Katolske Bispedømme (OKB) idømt en bot på 2 millioner kroner for grovt bedrageri. ­Årsaken er at man har søkt og mottatt offentlig støtte for personer som ikke var medlemmer av kirkesamfunnet. Forelegget på en million kroner fra 2016, som bispedømmet anket, ble dermed doblet.

Det er fullt mulig å forstå OKBs frustrasjon over ­regelverket for medlemskap og statsstøtte for trossamfunn. Selv om det ikke har hatt økonomisk ­betydning, har vår egen folkekirke hatt mange urettmessig oppførte navn i sitt medlemsregister. Disse har selv fått ansvaret for å avkrefte sitt medlemskap. De ­nordiske folkekirkene har på sin side hatt dispensasjon til å føre opp medlemmer i norske registre, selv om de ikke selv bekreftet medlemskapet. Denne praksisen opphørte først i 2016.

OKB har hatt ekstra vanskelige betingelser. Nordiske folkekirker har tross alt hatt kirkebøker. Mange katolikker kommer fra land med lavere krav til formell dokumentasjon. Kirkesamfunnet har i en årrekke mottatt for lav støtte, fordi katolikker ikke har vært krav over det aktive innmeldingskravet.

Når fylkesmann og departement først har ­bestemt seg for å være strenge, har retten konkludert med at de har lovteksten på sin side. Det legges vekt på i dommen – som ennå ikke er rettskraftig – at det «manglet ikke på advarsler». Selv om retten ikke finner bevis for forsett, understrekes det en systemsvikt som må karakteriseres som «grovt uaktsom». Man hadde gode ­muligheter til å forebygge den ulovlige registreringen, men det manglet rutiner og retningslinjer.

Det er tankevekkende at økonomisjef og daglig ­leder i bispedømmet, Thuan Cong Pham ble frifunnet. Han hadde nemlig videreformidlet klagene til kirkens overordnede organer, og ventet på instrukser uten at disse organene fulgte opp på en ansvarlig måte. Altså var dette biskop Bernt Eidsvigs ansvar – den samme biskopen som tidligere slapp tiltale fordi det var uklart hvilken kunnskap han hadde om saken.

Uavhengig av rettskraftighet, er bevisførselen og dommen et trist eksempel på rot og pulverisering av ansvar i et kirkesamfunn. Dette medfører et betydelig tillitstap for biskopen og et enda større omdømmetap for Den katolske kirke. Det gjenstår å se om kirken er i stand til å bygge opp det som er ødelagt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder