Leder

Kirkens viktige stemme

Kirken må aldri slutte å tale de svakes sak, for nestekjærligheten er et av de sentrale budskapene i kristendommen.

11 humanitære organisasjoner og Den norske kirke ber om en dugnad for kvoteflyktninger. I et opprop ønsker de at Norge tar i mot minst 5.000 nye, samt øker støtten til nødhjelp i neste års budsjett.

Nok en gang viser Den norske kirke at den står i en internasjonal sammenheng sammen med kirker rundt om i verden, i kampen for nestekjærlighet med de svakeste gruppene blant oss.

Ordningen med kvoteflyktninger skal sørge for at torturofre, enslige kvinner, syke, spesielt utsatte barn og forfulgte som ikke kan få tilstrekkelig beskyttelse i nærområdene, kan få en mulighet i et annet land.

Pål Nesse i Flyktningehjelpen sier det betyr mye å ha kirken med på denne dugnaden. «Det handler om dype, humanistiske verdier og på å ta vare på sin neste. Det kan være en bror eller søster hvor som helst i verden. Det er det teologiske grunnsynet», sier Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig råd.

I 2016 tvittret pave Frans følgende: «Flyktninger er ikke tall, de er mennesker som har ansikt, navn, historier, og de må behandles deretter.» Han sa dette etter et besøk til den greske øya Levsos, hvor han også tok med seg tre familier til Vatikanet.

Akkurat nå er 65,6 millioner på flukt i verden. Smak på tallet, det er umulig å se for seg hvor mange­ det faktisk er. Rundt halvparten av dem er barn. ­Etter den store økningen i antall flyktninger i 2015, stengte en rekke ­europeiske land grensene sine. Så sank antallet, og nedgangen har vært spesielt stor i Norge. Det betyr ikke at antallet flyktninger minker, tvert i mot. Men vi ser dem ikke.

Antallet kvoteflyktninger Norge tar i mot hvert år, bestemmes politisk i Stortinget. Dersom de folkevalgte lytter til dugnadsoppropet og sier ja til 5.000, er ikke økningen større enn 700 ekstra. Dette er et lite antall. Men det viser at kirken og organisasjonene peker retning for politikerne. Det viktige budskapet er at vi ikke skal være oss selv nok.

Vi i Norge kan ikke redde alle. Men sammen andre, rike land må vi ta vår del av ansvaret. Kirken må aldri slutte å tale de svakes sak, for budskapet om nestekjærlighet og ansvar for de fattige er et av de mest sentrale budskapene i kristendommen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder