Leder

Nazimarsj

Når nazister marsjerer, er det ikke først og fremst for å ytre seg. Det er for å demonstrere makt. Da blir det for snevert å diskutere dette bare som et spørsmål om ytringsfrihet.

Det er sterke reaksjoner på at den nynazistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen fikk marsjere gjennom Kristiansands gågate midt på lørdag formiddag. Blant dem som reagerer, er Kristiansands ordfører Harald Furre. Han har innkalt politiet til møte om hvordan denne saken ble håndtert.

Det er mye som taler for at politiet i Kristiansand gjorde en riktig vurdering av hva som ville være best egnet til å opprettholde ro og orden i den situasjonen som hadde oppstått - ut fra de ressursene som var til rådighet. Nynazistene tok politiet på senga ved å flytte demonstrasjonen fra Østfold til Kristiansand uten å varsle om det. Så kan man spørre hvorfor politiet ikke fant ut av det i tide.

Det er lov å demonstrere i Norge, også for upopulære meninger. Men for at politiet skal kunne sørge for at det ikke blir skapt uheldige og farlige situasjoner, skal de varsles om demonstrasjoner på forhånd. Politiet har ofte slått hardt ned på ikkevarslede demonstrasjoner, for eksempel mot abort. De ville hatt gode argumenter for å stanse en ikkevarslet marsj inn i en travel handlegate.

Det er ikke meningene politiet skal aksjonere mot. Det er ytringsfrihet i Norge. Det gjelder også nazister, så lenge de ikke oppfordrer til vold eller ytrer seg hatefullt på en måte som bryter med loven. Selv om deres ideologi gjør begge deler, har arrangørene av marsjen visst å holde parolene sine innen lovens grenser.

Men historisk sett vet vi at når nazister marsjerer, er det ikke først og fremst for å ytre seg. Det er for å demonstrere makt. Hensikten med brunskjortenes marsj i mellomkrigstida var ikke å overbevise andre om at de hadde rett, men å bringe motstandere til taushet ved å spre frykt.

Derfor blir det for snevert å se dette bare som et spørsmål om ytringsfrihet. Forhåpentlig har Frp-politikeren Ulf Leirstein rett i at dette er en liten gjeng tullinger. Men nazismen er en trussel mot vårt samfunns verdier. Det viktigste er å møte dem med argumenter. Men også politiet må være på vakt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder