Leder

Å praktisere egne formaninger

Dersom Senneset vil bli tatt på alvor, bør hun rydde opp i sin egen argumentasjon.

I helgen kom Aftenpostens kommentator ­
Ingeborg Senneset med det som er ment som religionskritikk, i sin kommentar «Tarmtotter bryr seg ikke om Gud». Hun går blant annet til angrep på Acta bibelskole, som reklamerer med at en person hevder å være helbredet fra laktoseintoleranse ved hjelp av bønn. Denne personen skal ha blitt utfordret til å teste ut om han virkelig var helbredet, og sier i videoen at han ikke lenger har symptomer.

I kommentaren viser hun også til Anders Torp, som i flere medier har delt sine erfaringer med ­«healing» og «demonutdrivelse», og som forteller at han har «helbredet» folk på gaten. Torp har blant annet ­uttalt at hvem som helst kan «lære om placebo og bli en helbredelsespredikant».

Sennesets kritiske lys på deler av denne praksisen er betimelig. Hun skriver dessuten at «personlig tro skal beskyttes­ og respekteres». Og hun fortsetter: «handlinger som er begrunnet­ i tro, men som kan ­skade ­andre, er noe helt annet». Begge disse to utsagnene vil de aller fleste kunne stille seg bak.

Vårt Land har i flere sammenhenger skrevet om predikanter som forkynner helbredelse, men som i stedet bidrar til å kaste syke mennesker ut i fortvilelse og i noen sammenhenger også troskriser. Det er ingen tvil om at det finnes kvakksalvere også i slike sammenhenger.

Men på et punkt brister Senneset så totalt i sin ­argumentasjon, og går over i det lettvinte og tabloide­. Det som kunne vært opptakten til en legitim kritikk bli stående igjen som en subjektiv synsing rundt spørsmålet om helbredelse overhode er mulig. Med uttalelsen «Tarmtotter bryr seg ikke om Gud. Barn og voksne kan bli svært syke dersom de prøver teorien Acta eller andre «helbredere» fronter», viser Senneset til fulle at hun ikke praktiserer sine egne formaninger om å «respektere personlig tro».

Hun bidrar heller ikke til «å beskytte handlinger som er begrunnet i tro». Tvert imot bidrar hun til å ­latterliggjøre alle som tror på en Gud som kan helbrede og gjøre mennesker friske. Blant annet ved å sette alle «helbredere» i samme bås. Dersom Senneset vil bli tatt på alvor, bør hun rydde opp i sin egen argumentasjon og sette seg inn i både religiøs praksis, tanke og tro.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder