Leder

Arvesynden

Utlendingsmyndighetene bør ikke prioritere å jakte på gode norske statsborgere.

Tenk deg at du er født i Norge, og har bodd her hele livet. Også dine foreldre er norske. Og besteforeldrene dine. Så kommer beskjed om at bestefar visstnok skal ha gitt gale opplysninger da han kom til Norge. Derfor skal du sendes til et land verken du eller foreldrene dine kjenner eller har noe forhold til.

At det skal være mulig å la besteforeldrenes synder ramme barnebarn på denne måten, oppleves som urimelig over nesten hele det politiske spekteret. Arbeiderpartiets nestleder Hadja Tajik kaller det for unorsk – det er kanskje ment som et synonym for urettferdig?

Hva er egentlig begrunnelsen for å forfølge hele familier på denne måten? De får livet ødelagt, vi mister folk som er en del av samfunnet vårt og gjør en innsats her. Svaret er at vi må markere at løgn og bedrag straffer seg, slik at ikke andre forsøker seg.

Nå skal man være svært forsiktig med uten videre å bruke moralske fordømmelser av dette slaget. Også arvesynd er villedende. For det er tvilsomt om det er begått noen synd.

Løgn og bedrag forutsetter at man med vitende vilje gir falske eller misvisende opplysninger i den hensikt å oppnå fordeler med det. Det er slett ikke opplagt at det alltid er tilfellet. Når man kommer fra områder i krig og konflikt der statsmyndig­hetene er korrupte eller fraværende og grensene er uklare, er det ikke alltid så opplagt hvor man hører til.

For å ta et aktuelt­ eksempel. Dersom man bodde på Vestbredden i de nåværende palestinske områdene før 1967, kunne man få jordansk pass fordi Jordan hadde annektert området. Det var de eneste dokumentene en palestiner kunne få. Det betyr ikke at man var jordaner eller hørte til i 
Jordan. Om man da flyktet til Syria, fortsatte man å regne seg som palestiner - altså som palestinsk flyktning.

Arbeiderpartiet og Høyre vil ha inn en form for rimelighetsbetraktning. KrF vil ha en foreldelsesgrense. Vi synes begge deler har noe for seg. Men først og fremst ser vi ikke hensikten med at utlendingsmyndighetene skal prioritere ressurser på å jakte på gode norske statsborgere som ikke har gjort annet galt enn å ha forfedre som kan ha gitt misvisende opplysninger for lenge siden. Vi bør vurdere om det i det hele tatt er nødvendig å ta fra folk statsborgerskap av slike grunner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder