Nyheter

Ytringsfrihet på kinesisk

Dokumentaren Under the Dome satt den offentlige debatten i Kina på prøve.

Kina og ytringsfrihet er i manges ører antonyme størrelser. Kina blir ofte plassert på toppen av listen over land i verden med flest arresterte journalister. Der troner de sammen med Iran. I den årlige «China press freedom»-rapporten som The International Federation of Journalists legger fram hvert år, blir det skrevet om direkte sensur, internettovervåking, misbruk av juridiske prosesser, trakassering og trusler og tvungne tilståelser uten rettssaker. Det frie ord har dårligere kår og begrensningen på tilgang til sosiale medier som Facebook, WeChat, SnapChat og flere til er merkbar.

Kineserne opplever en voldsom informasjonsvekst i sosiale medier. Spesielt brukes appen WeChat som distribusjonskanal uten sterk, statlig styring. Sist uke hørte jeg Ying Chan snakke på en redaktørkonferanse i Barcelona. Hun er en kvinne beskjeden av fysisk størrelse, men som bruker store ord. Til daglig er hun direktør for et journalist- og mediestudiesenter i Hong Kong. Hun snakket til oss om pressefrihet og medieutvikling i Kina. Chan retter et kritisk blikk mot ytringsfrihet og fri debatt i Kina fra sin posisjon i Hong Kong. Hun ga blant annet dette eksempelet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

28. februar i år publiserte den kjente TV-journalisten Chai Jing den selvfinansierte dokumentaren Under the Dome. En dokumentar basert på sin egen historie om hvordan hennes ufødte barn utviklet en cyste i magen – en cyste som måtte fjernes så fort barnet var født. Chai dokumenterte at den intense luftforurensingen i kinesiske storbyer var grunnen til barnets sykdom. Den 104 minutter lange filmen ble publisert på internett, utenfor de styrte medie­kanalene i Kina.

I løpet av tre dager ble filmen lastet ned og vist 150 millioner ganger. Kinas miljøvernminister lovpriste først filmen og kalte den «beundringsverdig». ­Dokumentaren utløste en voldsom debatt om ­landets økende industrielle press og hva det førte til av miljø­skader på dyr, mennesker og natur. Uken etter at ­filmen ble sluppet steg aksjeverdien på bedrifter som bekjempet miljøskader i været. Den samme uken bestemte kinesiske myndigheter at filmen skulle avpubliseres og diskusjonen strupes.

LES OGSÅ: Bytter tro mot ytring

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter