Kommentar

Kanskje lader vi opp. Her vi sitter med juleribba, pepperkakene, bestemors juleduk og de samme menneskene hvert år. Fint og trygt. Jula er den eneste tiden på året vi helst vil ha alt slik det alltid har vært. Et nyttig avbrekk for 2015-mennesket, i sin tilsynelatende stadige jakt etter noe nytt.

For straks er det duket for vår tids botsøvelse: nyttårsforsettene. Den årlige selvransakelsen og disiplinøvelsen – hyppig etterfulgt av skuffelse. På begynnelsen av 2015 bestemte 63 prosent av oss å starte med blanke ark, ifølge det internasjonale analysebyrået YouGov. Ikke overraskende sto vektnedgang, sunnere kosthold, og å kutte ned på røyken og alkoholen på toppen av listen.

Men egentlig vet vi det jo godt: Nyttårsforsettene er pliktløp. En tradisjon, et sosialt ritual vi vet ikke vil fungere. Forskning viser at de fleste av oss uansett er frafalne innen vi skriver februar.

Vaner er nemlig seige greier. Taus kunnskap er perfekt for rutinemessig å spare mental energi i hverdagen, men er også den vanskeligste å bryte. Derfor holder ikke hårete mål om å komme seg mer på tredemøllen eller droppe sjokkisen særlig lenge.