Kommentar

Styrket sentrum

Det politiske sentrum er styrket. Høyre og Ap vil måtte forhandle om både moderne og tradisjonelle motkultursaker.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det politiske sentrum er styrket. Høyre og Ap vil måtte forhandle om både moderne og tradisjonelle motkultursaker.

For få år spådde flere at toblokksystemet ville bli fremtiden for Norge, og at det politiske sentrum er dødt. Etter dette valget kan vi imidlertid slå fast at sentrums- og motkulturinteressene er styrket.

Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønne (MDG) har styrket seg betydelig i valget. KrF og Venstre har mistet noen velgere. Men totalt sett kan sentrumspartiene vippe flertallet i flere norske byer, og har betydelig forhandlingsmakt.

LES OGSÅ: Slik gikk det med partiet De Kristne

Et moderne sentrum

MDG er det ferskeste sentrumspartiet som har gjort det godt i flere av de store byene. I Oslo er MDG etter alt å dømme på vei inn i byrådssamarbeid. Etter at byrådsleder Stian berger Røsland har spilt ballen over til Ap, er det mye som tyder på et samarbeid mellom MDG og Ap. Likevel består MDGs forhandlingsmakt nettopp i at de kan forhandle både til høyre og venstre. På valgnatten bet Oslo Høyre i det sure eple, og inviterte MDG til en samarbeidsprat. Men etter Berger Røslands avklaring i går, må praten vente til Ap og MDG har forhandlet.

MDG har mange trekk av et motkulturparti. Det tydeligste eksempelet på en moderne motkultur er kamp mot store veiprosjekter. Blant de tradisjonelle partiene har få turt å ta til orde for mindre bilkjøring og færre veiutbygginger. Dette til tross for at miljø og klima gjennom mange år har vært har vært sentrale sentrumssaker, slik som vern av Lofoten og Vesterålen.

Det interessante med sentrumspartiet MDG er at de gjennom sin moderne motkulturprofil har fått fotfeste i de store byene. I både Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø kan partiet få medinnflytelse, og presse gjennom klimakrav.

LES OGSÅ: Frp mister trolig nesten alle ordførerne

Distriktseier

Senterpartiets vekst har også løftet sentrum som blokk. Partiets kamp mot kommunesammenslåing og sentralisering av for eksempel politiet har trolig bidratt til dette løftet. Senterpartiet har vunnet gehør for at stordrift og sammenslåinger ikke er veien til bedre drift og det gode liv.

Senterpartiets vekst viser at motkulturene fortsatt lever. Dette er de samme kreftene har har gitt oss Europas mest desentraliserte bosettinger og ført til at Norge ved to folkeavstemninger har sagt nei til EU-medlemskap. Det er ikke første gangen Sp har maktet å vinne valg under radaren til rikspressen.

Smell for Solbergs støttespillere

De to sentrumspartiene som har støttet regjeringen Solberg, har fått hver sin minismell ved valget. KrF, som tok avstand fra deler av en liberal og blåblå politikk, fikk i minst grad merke frafall av velgere blant samarbeidspartiene.

LES OGSÅ: KrF stupte uten veteraner i front

Flere forventet likevel at KrF skulle gått fram. Partiets leder Knut Arild Hareide har hatt en tydelig stemme i flyktningdebatten. Dessuten hadde han folket på sin side i spørsmålet om søndagsåpent. Hareide ble av flere også kåret som vinner av flere debatter, der han til tider fremsto glitrende.

Paradokset som KrF likevel ikke klarte å svare på, er hvorfor partiet støtter en regjering, der Frp har satt sin klare stempel på for eksempel innvandringspolitikken. Frp er i mange tilfeller et motstykke til det politiske sentrum i Norge. Og flere av dem som støttet KrF i søndagshandel, kunne lett finne andre partier å stemme på – som AP eller MDG.

LES OGSÅ: Frp mindre enn sentrum

Motkulturenes mor

Venstre er den største taperen blant sentrumspartiene. Gjennom sin historie og politikk for smågründere, lokal medbestemmelse og mot overvåkning er Venstre selve motkulturenes mor. Venstrefolk er et debatterende, tvisynte og intellektuelle. Det tabloide og populistiske ligger ikke i genene deres.

Når Venstre krymper etter å ha støttet Frp i regjering, kan man ikke overraskes. Men partiet ligger likevel ikke med brukket rygg.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Derfor er et av resultatene i årets valg et løft for det norske, politiske sentrum i både vid, tradisjonell og morderne forstand.

Et sterkt sentrum betyr at det mangslungne Norge kan bli representert og ivaretatt. Sentrumspartienes tilstedeværelse betyr at verdier som miljøinteresser, distriktsinteresser og et religiøst mangfold blir hørt og trolig ivaretatt.

LES OGSÅ: Hareide trodde KrF ville løftet seg mer

Levedyktig

Men motkulturpartienes krav kan gjøre det vanskeligere å finne enkle og kjappe løsninger. Likevel viser erfaring at der forhandlinger lykkes, ligger det til rette for at man finner solide og levedyktige løsninger, for det store flertallet i Norge.

I et mangslungent samfunn er dette en verdi. For slik valget viste i høst, befinner brorparten av den norske befolkning seg i et utvidet sentrum, mellom Høyre, Ap og sentrumspartiene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar