Nyheter

Hareide: Trodde KrF ville løftet seg høyere

KrF-lederen er både misfornøyd og tilfreds etter valgkveld med tidenes resultatforvirring.

Bilde 1 av 2

Vårt Land møtte partileder Knut Arild Hareide på hans kontor i 01-tiden, etter partilederdebatten.

Da hadde KrF i opptellingen kurs mot et kjent tall: 5,6 prosent – samme kommunevalgresultat som i 2011. Altså: KrF sto bom stille.

– Det er klart: Dette er et av våre dårligste valg – og KrF har et potensial ut over dette. Personlig har jeg vært ganske sikker på at vi havnet på 5-tallet. Da har jeg ingen grunn til å være helt misfornøyd, sier han.

LES OGSÅ: KrF-jubel da tallene snudde

Tallkaos om KrF

For Hareide var det en mildt sagt forvirrende kveld. De første prognosene viste «skrekktallet» 4,8 prosent.

Andre målinger ga også KrF en urovekkende start på valgkvelden. Og i valgvaken var det skuffelse – og taushet.

Men så kom selve opptellingen, ekte tall. Da steg partiet. En time før midnatt viste sifrene hele 6,2.

LES OGSÅ: Bergen Ap frir fortsatt til KrF

«Vi mobiliserte nye»

Likevel sa Hareide til partifellene i valgvaken at det var lov å være litt skuffet denne kvelden. For da visste KrF tallknusere at oppslutningen fort kunne synke igjen. Og det gjorde den.

– Kamp mot søndagsåpent og kamp for flyktninger har profilert KrF tydelig i valgkampen. Hva tenker du om at oppslutningen likevel står stille?

– Mye tyder på at vi faktisk har klart å mobilisere nye velgere i denne valgkampen. For vi har en demografi, der det blir færre av våre trofaste. Jeg tror vi har holdt stand – og vi har klart å få større oppslutning blant unge, svarer Hareide.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Regjeringsslitasje light?

KrF har fått ros for god valgkamp. Sakene har vært tydelige og Hareide ble kåret av bladet Kampanje til valgkampvinner.

– Er det en «regjeringsslitasje light» som rammer dere – og et Frp som sliter partiet ned?

– Jeg skal være forsiktig med å trekke konklusjoner her og nå. For vi oppnår et resultat for tredje gang på rad som er veldig stabilt. Men jeg hadde nok selv en tanke om at vi kunne lykkes med å nå høyere.

Gjennomgang

Hareide varsler en gjennomgang i partiet etter valget. For han tror mange ser at partiet faktisk får løftet frem viktige verdispørsmål. Men likevel velger de ikke KrF.

Bakgrunnstall i Vårt Lands målinger har over tid vist en lekkasje fra KrF til rødgrønne partier. Slike overganger kan også vise seg når høstens valg gjennomgås.

– Hvordan forklarer du dette?

– Sp og Ap er jo to tydelige valgvinnere. Derfor er det jo mange partier som mister velgere til dem. Men jeg er nok mest overrasket over den overgangen det eventuelt er til Sp, med tanke på det store engasjementet som KrF har hatt i distriktspolitikken.

– Hvordan skal dere evaluere årets valg?

– Det kommer et landsstyremøte om to uker. Jeg tror ikke akkurat denne gjennomgangen blir den mest krevende for partiet. For forventningen har nok vært at vi kom til å havne på 5-tallet. Spørsmålet er mer hva vi gjør frem mot valget i 2017. Prosess er ikke bestemt – men det arbeidet går vi i gang med i 2016.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter