Nyheter

Smart åpenhet

Offentlighet om hva folk betaler i skatt er en viktig sikkerhetsventil både for demokrati og rettferdighet.

Det gjør det mulig for folk å sjekke at det er likhet for loven og rettferdighet i fordeling av byrdene. Det er vesentlig for å opprettholde skattesystemets legitimitet og folks vilje til å betale skatt.

Men dette kan komme i konflikt med å verne om privatlivet. Mange opplever det som en privatsak hvor mye de tjener og eier, og liker ikke tanken på at andre skal snoke i det. Derfor har det blitt reagert på at skattelistene er offentlige her i landet.

Dette ble særlig aktuelt etter at skattelistene ble lagt ut på data og gjort søkbare på både navn, adresse og andre kriterier. Det er et viktig verktøy for journalister og andre som vil sjekke hvordan skattesystemet fungerer. Men det gjorde det også mulig å kartlegge folks økonomi ut fra mindre hederlige motiver.

LES OGSÅ: Sentrum jakter på skatt

Nå har man funnet fram til en måte å imøtekomme begge hensyn. Skattelistene er fortsatt åpne og søkbare. Men det er også åpenhet om hvem som har søkt informasjon om en enkelt skattyter. Folk får vite hvem som har kikke dem i kortene.

Dette ser ut til å fungert etter forutsetningene. Antall søkinger på skatteopplysninger er redusert fra 17 millioner til to millioner. Men i gårsdagens aviser kunne vi lese om lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, geografisk fordeling av inntekt og hvem som er rikest i landet og hva våre politiske ledere tjener og har av formue. Det er alt sammen nyttige opplysninger.

Dessuten får skattemyndighetene tips om manglende samsvar mellom det som står i skattelistene og folks faktiske økonomi, etter hva skattedirektøren kan fortelle.

Kjentfolks inntekt og formue blir også brettet ut. Det tjener mer nysgjerrigheten enn det gir nyttig informasjon. De det gjelder kan finne det irriterende. Men det er kostnaden ved å være offentlig kjent at det er interesse for all slags opplysninger om deg.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Det her tidligere vært tatt til orde for at skattelistene skal være hemmelige av personvernhensyn. Det er det vektige innvendinger mot. Etter vår mening har vi nå funnet fram til en rimelig balanse mellom offentlighet og personvern. Det er ingen grunn til å forandre på det.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter