Kommentar

Kropps-
paradokset

Vi ser nakne kropper i mediene hver dag. Men de nakne kroppene har aldri vært mer like enn nå.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En amerikansk familie, som nylig var på besøk i Oslo, lurte på hva de skulle se mens de var her. Vigelandsparken var et selvsagt og naturlig forslag fra verten.

Litt for naturlig, viste det seg. Å besøke Sinnataggen og de ­andre nakne kroppene i stein, var helt uaktuelt. Nettopp fordi de var nakne.

Dobbelt

Med jevne mellomrom kommer det rapporter (ofte fra USA) om mødre som har blitt nektet å amme på offentlige steder. Folk blir støtt av det. Lenge ble bilder av ammende kvinner sensurert av Facebook og Insta­gram, fordi brystvortene var synlige.

Samtidig har realitystjernen Kim Kardashian 75,4 millioner følgere på sin Instagram-konto, hvor eksponering av hennes mer eller mindre påkledde kropp er sentral.

Sensur

For å unngå å bli ­sensurert på sosiale medier, kom en argentinsk kreftorganisasjon med en kreativ idé da de ville vise en opplysningsfilm om hvordan du skal sjekke deg for brystkreft: De brukte en mann som modell.

– Bilder og film av kvinnebryst, særlig brystvorter, blir ofte sensurert på ulike sosiale medier.­ Selv om filmen skal vise kvinner hvordan de kan undersøke seg selv for å redusere sjansen for brystkreft. Men vi fant bryster som ikke blir sensurert: Henry sine, skrev organisasjonen.

Det gikk fint. Filmen ble ikke sensurert.

LES OGSÅ: «Må alt være så innmari sexy?»

I dusjen

Vi ser nakenhet overalt, parallelt med at stadig flere ungdomsskoleelever velger å droppe fellesdusjen etter gym­timen. Noen dusjer med under­tøy på. Juni Hausken skrev masteroppgave om temaet, og intervjuet elever og lærere i en 10. klasse. Hun fant blant anne­t at det var skammen over egen kropp og ubehaget ved å skifte tøy og være nakne foran med­elever, som er årsaken til at ­enkelte elever ikke dusjer.

Samtidig viser tall fra Medie­tilsynets rapport «Barn og ­medier 2016» at rundt en av ti barn mellom 12 og 16 år sier de har sendt nakenbilder av seg selv i løpet av det siste året. Eksperter­ ­mener denne «trenden» har skutt i været, særlig gjennom billed­delingstjenesten Snapchat.

Ungdom vil ikke vise seg ­nakne for hverandre i dusjen etter gymtimen, men de sender nakenbilder av seg selv på nett.

HØR PODKAST OG LES REPORTASJE: Brødre i kamp: Brynjar Meling kjemper for Krekar – broren for Gud

Tabu

Det er ikke bare å kreve­ at folk skal få et sunnere og mer avslappet forhold til egen (og andres) kropp. Vår oppfatning av oss selv og andre, hvordan vi skal se ut, er mer retusjert enn naturlig. Fritt ord-leder Knut Olav Åmås, har «naturlig nakenhet» på sin liste over de ti største tabuene i dag.

– Nakenhet som ikke er erotisert eller seksualisert, men som har en funksjon (for eksempel å bli ren). Det er en paradoksal kontrast mellom all nakenheten i mediene og skrekken for den i vårt alminnelige liv.

LES OGSÅ: «Det finnes kulere ting å ønske seg enn flat mage», skriver Une Bratberg.

Keiserens nye klær

For cirka ti år siden, var to Vårt Land-journalister på reportasjetur til Sør-Sverige. De beskrev en gammel badetradisjon, med badehus og nakenbading. Noen lesere reagerte. Bilder av nakne damer i avisen skulle de ha seg frabedt, selv om det skulle en god del fantasi til for å se detaljer i bildene. En skrev: «Siden Herren kledde på Adam og Eva, så er det påkledde standarden, og det nakne tilhører bare ektefellen. Alt annet krenker bluferdigheten.»

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Nakenhet er blitt en uniform. Det er overalt, og kroppene framstår helt like. Å ikke ville besøke Frognerparken fordi alle skulpturene er nakne, er et godt bilde på en bluferdighet som har sporet av.

Når du ser nakne kropper overalt i mediene, er det et para­doks at nettopp en naken gutt i stein blir for mye av det gode.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar