Politikk

Redaktører uten alkolås

Politikerne må gjerne stramme inn alkoholpolitikken, men å plassere alkolås på redaktørene duger ikke.

Kristelig Folkeparti har sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet har gjort mest for å utforme en god alkoholpolitikk. Norge har en politikk som skiller seg ut fra de fleste andre land i Europa. Virkemidlene er mange og gode, blant annet gjennom Vinmonopolet og reklameforbudet mot alkohol.

Rus- og alkoholpolitikken kan gjerne bli enda strengere i Norge. Begrensningen av taxfree-salget ligger som en åpenbar mulighet til å redusere et gjennomsnittlig forbruk som stadig stiger.

Men det samme gjelder på dette området som for all annen politikk: Det gjelder å beherske begrensnings kunst. I iveren etter å få gjennomført mye, er det lett å trå over noen prinsipielle grenser.

LES OGSÅ: Blått taktskifte i alkoholpolitikken

Det er dette som har skjedd når KrF og de rødgrønne partiene på Stortinget har samlet seg om et initiativ for å begrense medienes omtale av alkoholholdige drikker. Partiene mener at de mange og store vinspaltene bidrar til å underminere reklameforbudet.

Senterpartiets Kjersti Toppe er en av dem som fronter forslaget. I politisk kvarter i NRK argumenterte hun i dag for at vinspaltene i avisene ligner på reklame, med store bilder og detaljerte prisanvisninger.

At redaksjonell omtale ligner på reklame, er ikke noe godt argument. Grunnspørsmålet er om det er fri journalistikk som utøves. Reklame er betalt innrykking. Det finnes ikke holdepunkter for å hevde at avisene tar seg betalt for å omtale viner i spaltene.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Da har ikke politikerne noe annet valg enn å holde seg unna. De må vite å holde på ytringsfrihetsprinsippene selv om de gjerne skulle sett at den redaksjonelle praksisen hadde vært annerledes.

Vårt Land har ingen vinspalte, men vi vil kjempe for andre avisers rett til å skrive om vin og alkoholdige drikker.

LES OGSÅ: Statsministeren: Alkohol og idrett passer seg ikke

Utspillet fra Stortinget er velment, men kan ikke ses på som noe annet enn en henstilling til redaksjonene om å være mer tilbakeholdne. Denne oppfordringen kan redaktørene godt lytte til. Journalister og redaktører arbeider i en bransje som historisk sett ikke har maktet å begrense den frie flyten av alkohol. Denne liberale holdningen slår lett over i spaltene.

Her har redaktørene et stort ansvar. Det bør de kunne ta alvorlig selv om politikerne ikke har anledning til å blande seg inn.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk