Nyheter

Pinlig få feminister

To av fjorårets viktigste navn i kristne kretser var pinsevenn Ingvild Ofte Arntsen og frikirkepastor Linn Sæbø.

I 2015 tok disse to bladet fra munnen og fortalte om sine opplevelser som kvinnelige ledere i henholdsvis Pinsebevegelsen og Frikirken. Deres erfaringer viser at selv om kirkesamfunn og organisasjoner har åpnet alle stillinger for kvinner, betyr det ikke at man har oppnådd likestilling. Gamle holdninger lever like friskt.

I verste fall blir kvinner møtt med nedlatende holdninger og behandlet som barn. Men ofte er problemet først og fremst en skremmende mangel på bevissthet hos menn – og mange ganger også hos kvinner – for hvor preget strukturer og forestillinger er av nedvurdering av det ene kjønnet.

LES OGSÅ: Her er nyhetsåret 2015

«De unge er verst»

Et konservativt kirkesamfunn trenger tid. Alle vet at gammel vane er vond å vende. Men hvis Ofte Arntsens observasjon er rett, er det fare for at vanen ikke blir snudd i det hele tatt. Hun sa nemlig at «de unge er ofte verst».

Noen av oss har tatt til orde for at menn bør reise seg og unisont erklære at de ikke finner seg i at kvinner blir behandlet på denne måten. At det er nødvendig med mer enn bare ord, det må forpliktende strategiske grep til. Men slike tema engasjerer ikke flertallet av kristne menn.

Dessverre ser det heller ikke ut til at kvinner flest krever sin rett. De ser vel hvor belastende det kan være å stå fram og kreve tiltak på vegne av sitt kjønn. Det er ingen popularitetsfremmende faktor å være feminist i kristne miljøer.

LES MER: Krever oppgjør med mannskulturen

Ingen ferdig pakke

Noe av årsaken til dette kan være at feministbevegelsen har hatt standpunkter som mange opplever som uforenelig med et kristent ståsted. Feminister flest har for eksempel ikke vært opptatt av menneskeverdet til det ufødte livet, eller løftet fram idealet om livslang troskap innenfor et forpliktende ekteskap.

Men feminisme er ingen komplett pakke av standpunkter, der man enten må kjøpe alt eller forkaste alt. Det er ingen motsetning mellom å anerkjenne at fosteret er et menneske, og samtidig se den rystende uretten i å holde nede kvinner på en så systematisk måte at man ikke oppdager det hvis man ikke vil.

Å være feminist er å erkjenne at det finnes en strukturell undertrykkelse av kvinner i de aller fleste systemer, og at det er vårt felles ansvar å gjøre noe med det.

Likte du artikkelen? Følg kommentator Alf Gjøsund på Facebook.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter