Politikk

Nye samtaler

1. mars skal lederne for de fire samarbeidspartiene på Stortinget møtes til nye drøftinger i Nydalen. Et par ganger i året har de slike samtaler, men denne gangen er de politiske spenningene til å ta og føle på.

I november ble det inngått et forlik mellom de fleste partiene på Stortinget om asyl- og innvandringspolitikken. Erklæringen inneholdt en del målsettinger, men var også ganske konkret i beskrivelse av tiltak.

Den uken integreringsforliket fant sted, ble Sylvi Listhaug utnevnt som innvandrings- og integreringsminister.

Mange mente at hun ville få lite handlingsrom siden stortingsflertallet hadde forhandlet seg fram til en enighet på punkter som berører hennes ansvarsfelt.

Valgte konfronterende stil

I stedet for å benytte forliket til å skape en videre konsensus, valgte Listhaug en mer konfronterende stil.

I romjula sendte hun på høring en liste for hvilke tiltak hun gikk for.

LES OGSÅ: Slik svarte Listhaug på Jaglands kritikk

Særlig hos Kristelig Folkeparti og Venstre hadde det i løpet av januar bygget seg opp mye irritasjon over hvor langt statsråd Listhaug har strukket forliket.

Motbør fra faginstanser

Høringsfristen for Listhaugs punkter gikk ut forrige uke. Sjelden har en statsråd møtt så mye motbør fra faginstanser som i denne saken.

LES OGSÅ: Meldte seg ut av kirken i protest – var aldri medlem

Når den ene faginstansen etter den andre har refset de konkrete forslagene til Listhaug, har det fungert som bensin på bålet hos de partiene som regjeringen har bundet seg til i samarbeidserklæringen.

Trine Skei Grande i Venstre mener at forliket er misligholdt, og Knut Arild Hareide går til verbalt motangrep på Sylvi Listhaug. Han mener at hennes retorikk og håndtering kan true hele samarbeidserklæringen.

Ekstra spennende i mars

De fire partiene har kommet seg ut av vanskelige konflikter tidligere. Det kan skje denne gangen også, men da kreves det at Listhaug går inn for en mer konstruktiv dialog.

Alternativt kan hun gå til andre partier på Stortinget som var med på det store novemberforliket.

LES OGSÅ: – Snart trenger ikke Venstre samarbeidsavtalen

Statsminister Erna Solberg vil helt sikkert ha en mening om en slik fremgangsmåte.

Å gå til Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå, vil for lang tid skape ulegelige sår i det borgerlige samarbeidet. En slik løsning vil uansett ikke bli valgt før de fire partilederne har hatt en grundig prat på kammerset.

Derfor vil møtet 1. mars bli ekstra spennende.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk