Kommentar

Interessant «gjenoppstandelse»

Ketil Solvik-Olsen melder seg på fremtidig lederkamp i Frp. Det kan endre Frps kurs og bety at Siv Jensen trekker seg tidligere.

Bilde 1 av 2
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tidligere statsråd og Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen kommer i morgen med boka På vei. I TV2 i helgen slapp han nyheten om at han ønsker seg tilbake til både regjering og partiledelse i Frp, når han kommer hjem fra USA. Han avviser heller ikke at han er aktuell som fremtidig partileder i partiet. Interessant nok mener han også at Frp bør ha statsministeren.

Hans ønske om å komme tilbake i topp-politikken kan endre på flere kabaler i Frp. Ikke minst kan det føre til at partiets profil endres framover.

Liberale fløy

Det blir ofte sagt om Ketil Solvik-Olsen at han kunne vært Høyre-mann. Ikke bare fordi han framstår dannet og kunnskapsrik, ja til og med litt akademisk. Rent politisk har han mye til felles med Høyre-folk. Han en liberal mann, og har lite av det populistiske tilsnittet som preger Sylvi Listhaug. Dersom man skal dele Frp opp i to ­hovedstrømminger er Solvik-Olsen å finne i den delen som er mest opptatt av skatte- og avgiftspolitikk og avbyråkratisering.

LES OGSÅ: Ketil Solvik Olsen skulle ønske at politikken var mer preget av løsninger istedenfor å være et «kranglemesterskap»

Der Solvik-Olsen virkelig skiller seg fra Listhaug, og til en viss grad Siv Jensen, er ordbruken i asyl-, innvandrings- og integreringspolitikken. Listhaugs ordbruk kjenner de aller fleste godt. Siv Jensen har ofte vært mer varsom. Men i høst gjentok hun beskyldningene om «snikislamisering» i valgkampen.

Beklager «Snikislamisering»

Denne typen ordbruk hører vi tvert imot lite fra Solvik-Olsen. Faktisk ­beklaget han på en pressekonferanse i 2013 at Frp hadde brukt begrepet: «Når du ser hvordan ordet har blitt brukt senere, oppfatter vi at det var et dårlig ordvalg (...) Vi har ikke brukt det på en stund, for vi ser at det har blitt oppfattet feil».

Riktignok er han for en stram innvandringspolitikk, men også her snakker han om temaet mer som en høyremann. Før han dro til USA ble han intervjuet Aftenposten. De spurte om han er for en streng innvandringspolitikk. Til dette svarte han: «Ja, men ikke for å stenge grensene. Vi skal hjelpe folk i nød.»

Innvandringskritisk fløy

Av disse grunnene er Solvik-Olsen ingen lederstjerne på den aller mest innvandringskritiske fløyen i Frp. Likevel var han en populær statsråd i hele partiet. Grunnen var den stødige jobben han gjorde som samferdselsminister og nestleder. Dessuten er han hardtarbeidende og svært vanskelig å ta i debatter. Slik sett likner han på sin gamle sjef, Erna Solberg: De har begge stor oversikt, og husker detaljer bedre enn de fleste.

Ny dynamikk

At Solvik-Olsen nå kaster seg inn i kampen om toppjobbene i Frp, vil garantert kunne skape en ny dynamikk både i Frp og i regjeringssamarbeidet. Det er mange som har savnet ham både i Høyre, Venstre og KrF.

Paradoksalt nok har Solvik-Olsen sider som matcher alle de tre partiene, på ulike måter. Hans manglende «populist-gen» gjør ham selvsagt populær hos alle tre. Hans liberalistiske ståsted og ønske om økonomisk måtehold gjør ham populær i både Høyre og Venstre. Han kristne livssyn er ikke å forakte i KrF. Dessuten er han oppriktig engasjert av ruspolitikk, selv om hans holdning er langt mer liberal enn KrF. I KrF kjenner mange likevel igjen et hjerte for de som sliter.

Siv Jensens fortrolige

Men det kanskje mest interessante er hva hans kandidatur betyr for den interne dynamikken i Frp. Det er ingen hemmelighet at Solvik-Olsen har vært en av Siv Jensen mest betrodde. En hun kan lite på. Akkurat det har ikke vært hverdagskost for Frp-lederen, som har måttet slite med flere «frittgående medarbeidere». Sylvi Listhaug har definitivt vært en av dem. Til en viss grad har også Per Sandberg vært en slik, selv om både Jensen og andre har skrytt av hans evne til å samle partiet.

Flere har pekt på at Siv Jensen vil bli sittende lenge som partileder dersom det er Sylvi Listhaug seiler opp som arvtaker. Men dersom Solvik-Olsen kan bli en sannsynlig arvtaker, kan Jensen med større letthet trekke seg når hun måtte ønske det. Hun vil vite at partiet ikke kommer til seile helt ut på populistisk fløy.

Nytt parti

Tidligere FpU-­leder, Trond Birkedal, skrev nylig en interessant analyse på Twitter. Han mener Frp kan vokse til et stort parti dersom Solvik-Olsen overtar som partileder. Men han skriver også: «Men det kan samtidig åpne for et nytt parti på den brune siden av Frp».

Hvorvidt Solvik-Olsen kan gjøre Frp til et stort parti dersom han skulle bli leder, gjenstår å se. Men at han ikke er villig til å fore den mest innvandringskritiske siden i Frp er langt mer sannsynlig. Nettopp dette gjør ham også mer spiselig for samtlige samarbeidspartnere.

Likevel: Siv Jensen sitter fortsatt trygt som Frp-leder, og Sylvi Listhaug er fortsatt svært populær i partiet. Lite er derfor gitt rundt Solvik-Olsens skjebne. Men at han vil være en aktuell lederkandidat, er det lite tvil om.

LES OGSÅ: Atle Sommerfelt: På tide med realitetsorientering HEF

LES OGSÅ: Hareide sier nei til ny stortingsperiode, avlyser omkamp

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar