Nyheter

Arbeidsmauren Solvik-Olsen

Ketil Solvik-Olsen skulle ønske at politikken var mer preget av løsninger istedenfor å være et «kranglemesterskap».

Ketil Solvik-Olsen er nestleder i Frp og en av Erna Solbergs mest betrodde statsråder. Han har vært samferdselsminister siden 2013, og er kjent for å jobbe mer enn de fleste. Solvik-Olsen kobler av når han sykler til jobb og i marka. For at ideer han får på sykkelsetet ikke skal gå til spille har han alltid med seg penn og notatblokk.

– Hva er du mest fornøyd med å ha fått til som statsråd?

– Jeg vil trekke frem reformene hvor vi ser økt tempo og effektivitet. Vi bygger fire ganger mer motorvei enn før vi overtok, og får kostnadene ned. En ting er å snakke om pengene vi får bevilget, men det viktigste er hva vi får ut av hver krone.

LES OGSÅ: Sommerintervju med Aps Hadia Tajik 

– Hva er ditt politiske prosjekt, hvordan ser Norge ut om ti år hvis du får bestemme?

– Hvis jeg styrte alene ville jeg investert noen titals milliarder kroner mer av vår felles oljeformue i bygg, vei og jernbane. Det er ikke dermed sagt at jeg vil svi av hele oljefondet, som samfunnsøkonom er jeg klar over at mer penger fort blir til en fest hvis du ikke passer på.

– Hvilken arv håper du å etterlate deg i norsk politikk, er det lange undersjøiske tuneller og brede motorveier vi kommer til å huske deg for?

– Den fysiske arven blir kanskje det, men noe av det jeg har vært mest opptatt av er å snakke med de som bruker infrastrukturen til daglig. Det var en stor greie i media da vi kjørte hele E6 første året. Nå har det blitt en vane for pressen at vi gjør det, men jeg tror vanlige folk har lagt merke til måten vi jobber på. Jeg er også stolt at jeg fikk den «gyldne forgasser» av Gammelbilens Venner for å ha forenklet regelverket for veteranbilentusiaster.

– Hva er du ikke fornøyd med i perioden som statsråd?

– Vi har ikke kommet så langt jeg skulle ønske med å få ned bompengene.

LES OGSÅ: Sommerintervju med Høyres Bent Høie

– Begrunnelsene dine for ikke å stille til gjenvalg på tinget har vært dårlig lønn, lange meningsløse debatter og unge broilere som statssekretærer. Er politikk bare interessant hvis du får kjøre svart bil?

– Lønnen eller stortingsdebattene er ikke avgjørende for min egen del. Men jeg tror mange ledere i Norge ikke vil inn i politikken fordi de mener vi har en debatt preget av politikere som setter opp fiendebilder istedenfor å diskutere sak.

LES OGSÅ: Sommerintervju med KrFs Olaug Bollestad 

– Hva sier det om demokratiet vårt?

– Jeg skal være forsiktig med å svartmale. Men politikk må handle om å finne løsninger istedenfor å være et kranglemesterskap. Mange vinner på kort sikt på lav sannhetsgestalt, men de ødelegger for demokratiet på lengre sikt. En av konsekvensene er at flinke folk heller engasjerer seg i interesseorganisasjoner. Det er vel og bra at vi har interesseorganisasjoner, men vi trenger de flinke folkene i stortinget der ansvaret for å se helheten og balansere budsjettene er.

– Det har vært mye støy rundt statsråder i Frp i år og flere utskiftninger nå senest Sandberg. Hvordan påvirker det deg?

– Sandberg har gjort en flott jobb som fiskeriminister, men som han innrømmet gjorde han også noen feil. Det er aldri gøy når det er støy rundt personer. Men vi må bare jobbe videre, både i regjering og i partiet. Strømmen av saker som skal behandles stopper ikke opp.

LES OGSÅ: Sommerintervju med SVs Kirsti Bergstø 

– Hva betyr din tro for deg som politiker?

– For meg er det veldig viktig. Det er en påminnelse om at livet og verden er større enn meg selv, et sted å sende tankene og be om råd og ro.

– Hva er den siste amerikanske modellbilen du kjøpte?

– Det er en Chrysler Norseman. En aldeles linjelekker bil, en konseptbil Chrysler bygget i Italia på 1950-tallet. Båten som skulle frakte den over til USA i 1956 gikk ned, men basert på bilder har de klart å lage noen versjoner av den. Den siste modellbilen jeg fikk er en Mercedes 300SEL.

– Fortell noe vi ikke vet om Siv Jensen?

– Selv om hun kanskje fremstår som en hard ledertype, er hun er veldig flink til å ta vare på folk. Hun er et veldig hjertevarmt menneske.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter