Nyheter

Grønne partier med dobbelprofil

Fjernes talsmannsmodellen fra et miljøparti, så taper de sin identitet. Grønn strid er europeisk tradisjon.

ANALYSE: Helgens drama i Miljøpartiet De Grønne (MDG), der talsmann Rasmus Hansson truet med å trekke seg om ikke Une Aina Bastholm ble hans talsmakker, skaper hoderysting. Men den talsmannsmodellen som skapte bråk, har hittil vært slitesterk i denne partisjangeren i Europa.

Miljøpartienes mor – tyske De Grønne – ble dannet i 1980, etter et 70-tall med sterke 
anti-autoritære strømninger. Det handlet både om fredskamp og miljø. Og aksjoner. Selv partiprofilen som til slutt ble statsmann og utenriksminister, Joschka Fischer, innrømmet at han som ung hadde kastet stein på politiet.

LES OGSÅ: Hansson beskyldes for truende lederstil

Likestilt i toppen

Tyske «Die Grünen» utviklet talspersonsmodellen nettopp fordi partiet skulle fremstå som et mindre autoritært alternativ. Det var også grunnleggende å være moderne og likestilt: Derfor skulle det være kvinnelig og mannlig talsperson.

Denne delingen ble et mønster for andre miljøpartier. I motsetning til tradisjonell partitopp med leder og nestledere, har de grønne ledermodellene gjerne maksimaltid for å ha vervet.

I Norge har det vært seks år. For to år siden måtte Hanna Marcussen mot sin vilje forlate talspersonvervet fordi tidsfristen var ute.

LES OGSÅ: Kommentar - striden kan ødelegge partiet

Lim mot splid

For tyske «De Grünen» har også ordningen med talsduo fungert som lim innad. De to talstoppene har gjerne representert ulike fløyer: «Fundis» – fundamentalistene. Samt «Realos», altså realistene og pragmatikerne.

Overfor velgerne kan det virke godt: Utad kan de leve et politisk dobbeltliv i profilering. I Tyskland har flere borgerlige velgere strømmet til partiet de senere årene.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Stridsglade - stadig vekk

Også i parlamentsgruppen deles rollen som «parlamentarisk leder». Den ene av de to er Katrin Göring-Eckardt – tidligere synode-leder i Tysklands evangeliske kirke.

Med så store spenn i fløyer og personer blir runder med tøff strid en del av partilivet. Også velgere er vant til at slikt ruskevær hører til normalen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter