Meninger

En hånd å holde i

Da mitt liv var som mørkest, fant jeg hjelpende hånd fra 1500-tallets Spania.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
*Denne kommentaren ble først publisert i januar

Det var få ting jeg var mindre interessert i enn spansk mystikk og karmelittmunker. Derfor var jeg helt uforberedt da Johannes av Korset overveldet meg med boken «Sjelens mørke natt».

En hylle i London

Jeg kjøpte boken kun på grunn av tittelen. Den stemte akkurat med hvordan jeg følte meg da jeg plukket den fram fra en hylle i en bokhandel i London for snart 20 år siden.

Det som i første omgang slo ned i meg, var at en mann som sto meg så fjernt, kunne gi en så nøyaktig beskrivelse av hvordan jeg opplevde livet. «Det er som å være under en enorm og mørk byrde, i en så stor smerte og fortvilelse at sjelen ville finne en lettelse i døden», skrev Johannes.

Jeg hadde trodd at ingen hadde det som meg. Jeg opplevde meg både sviktet og forkastet av Gud, han var blitt borte for meg. Og så kom en munk fra middelalderen og fortalte at dette hadde han opplevd. Det var en helt uventet håndsrekning.

LES OGSÅ: Spanias største mystiker møtte sjelens natt i en by preget av både kristne, muslimer og jøder.

En lykkelig natt

Det som var vanskelig å forstå, var at han kalte dette for en lykkelig natt.

«Vær ikke forferdet over dette, men se det som en stor lykke. For Gud frir deg fra deg selv og tar saken ut av dine hender. For dine hender, hvor dyktig de enn tjener deg, ville aldri fungere så effektivt, så trygt og så perfekt som nå, når Gud tar din hånd og fører deg gjennom mørket, som om du var blind, til et mål som du ikke kjenner.»

LES OGSÅ: Teresa av Ávila snakker om at sjelen er paradiset hvor Gud finner oss

Holdt fast

Gjennom mange mørke måneder og år var dette hva jeg holdt fast i. Og til sist kunne jeg erfare at det var sant.

Noen ganger blir det å ha opplevd «Sjelens mørke natt» framstilt som en slags kvalifikasjon, noe som må til for å komme inn i den mystiske forening med Gud. Det har jeg ikke så mye sans for. Det er som hjelper for den som har kommet i mørke jeg setter pris på Johannes.

Å lese Johannes av Korset kan også være estetisk givende. Han skrev poetisk. Og han skrev på spansk. Derfor regnes han som en av grunnleggerne av spansk litteratur. Men for meg er han først og fremst hjelperen.

LES FLERE ARTIKLER I SPOR-SERIEN HER

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger