Kommentar

Ernas beklagelse

Det er ikke første gangen Erna Solberg avkrefter kjennskap til sterkt omdømmesvekkende hendelser eller handlinger fra sine nærmeste medarbeidere. «Molde-saken» går inn i et mønster. Men denne gangen ble det så alvorlig at hun måtte ut og beklage.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne uken uttalte Erna Solberg nok en gang at hun ikke var orientert om en strategisk viktig manøver – håndtert av hennes nærmeste medarbeidere. Nylig avdekket NRK at Høyre-ordføreren i Molde Torgeir Dahl ikke agerte alene da han gikk ut med korona-kritikk mot Oslos byrådsleder Raymond Johansen i Ap. Han fikk hjelp av Solbergs egen spinndoktor og statssekretær Peder Egseth til å komme i kontakt med VG.

Det hele endte med at Erna Solberg kalte inn til en haste-pressekonferanse tirsdag kveld. Der beklaget hun Egseths involvering i «Molde-saken». Hun la det fulle og hele ansvaret på Egseth, og sa blant annet at «Dette burde ikke Peder har gjort». Det var en tydelig presset Solberg som fortalte at hun hadde ringt direkte til Oslos byrådsleder for å gi ham sin fulle beklagelse. Det er sjelden en statsminister går ut på denne måten. Det er også sjelden en statssekretær får så hard kritikk i offentligheten, uten å samtidig bli sparket fra jobben sin.

Irritasjon i Høyre

Det har lenge har vært kjent at sentrale Høyre-folk har vært irritert over Johansens korona-strategi. Noen synes Ap-ordførerens stadige uttalelser om at Oslo burde fått flere vaksiner er utidig. Andre mener han i perioder har sluppet opp for mye i Oslo, eller at han har mast for mye om tøffere grensekontroll.

Kanskje var alt dette grunnen til at Peder Egseth bestemte seg for å bidra til at kritikken av Oslo-ordfører smalt i Norges største avis.

Nå framstår det som om Solberg har latt en gjeng cowboy-gutter styre korona-strategien til Høyre - men også til Norge

—  Berit Aalborg, politisk redaktør

Fasilitert av Ernas spinndoktor

Først ble det avvist av flere Høyre-strateger at hovedpartiet eller regjeringsfløyen hadde kjennskap til utspillet før det kom. Først da NRK begynte å grave i hvem som var involvert i Høyre, gikk statsministeren selv ut og tok avstand fra Molde-ordføreren. Men kritikken var ikke overvettes hard. Solberg skrev på sin egen Facebook-side at «utspillet fra Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor». Hun skrev også at: «Det er ingen tvil om at Oslo over tid har hatt det tøffere enn andre. Jeg mener utspill som setter by og land opp mot hverandre er unødvendige bidrag i koronadebatten».

Torgeir Dahl på sin side må ha opplevd statsministerens Facebook-oppdatering som tidenes knivstikk i ryggen. Særlig fordi han hadde avklart utspillene gjennom fire samtaler med Erna Solbergs egen statssekretær.

Visste ikke om Tonning Riise-saken

Det er altså første gangen Solberg kommer med en slik beklagelse. Men det interessante er at det ikke er første gangen Solberg avviser at hun vet hva hennes mest betrodde medarbeidere gjør i betente saker i partiet eller regjering.

Den mest oppsiktsvekkende saken var da daværende leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, ble bedt av sentrale Høyre-folk om å trekke seg som leder. Mens media var full av beskyldninger mot Trond Giske, og Ap-leder Jonas Gahr Støre sto i kryssild i ukesvis, valgte sentrale Høyre-folk å ikke varsle statsministeren om de svært alvorlige metoo-anklagene mot lederen i Unge Høyre.

Da Tonning Riise valgte å trekke seg, gjennom et Facebook-innlegg 11. januar 2018, hadde Høyres generalsekretær John Ragnar Aarset visst om beskyldningene siden november. Han fortalte i ettertid at at han hadde deltatt i alvorlige samtaler med ungdomslederen og hadde gitt ham råd om å tre tilbake. Også Høyres parlamentariske leder Trond Helleland var orientert om saken. Tonning Riise var ikke bare ungdomsleder, men også stortingsrepresentant. En rekke andre sentrale Høyre-folk var orientert. Likevel skal ikke Erna Solberg ha vært orientert før saken smalt.

Nav-skandalen

Da Nav-skandalen rullet, ble Solberg kalt inn til Stortinget. Flere tusen saker ble feilbehandlet etter en uriktig tolkning av regelverket fra Nav sin side.

Naturlig nok ba Stortinget om å få vite hvor tidlig Solberg kjente til saken. For alle som kjenner Solberg er hennes enorme detaljkunnskap om de aller fleste saker regjeringen arbeider med et av hennes fremtredende trekk som leder. De ønsket å vite om hun kunne ha avverget flere av siktelsene og domsavsigelsene, og dermed også den enorme belastningen det påførte en rekke mennesker.

Statsminister skrev da at hun ikke kunne huske hvordan hun fanget opp Navs praksisendring. Heller ikke hvem som informerte henne og eller når det skjedde. Det hun imidlertid husket, var at opplysningene ikke ga grunnlag for at Statsministerens kontor skulle foreta seg noe. Hun husket også at informasjonen ikke kom fra hennes egen minister med ansvar for saken, Anniken Hauglie. Åpenbart så heller ikke Hauglie grunn til å informere sin egen statsminister i en sak som i ettertiden må kunne karakteriseres som en av vår tids største forvaltningsskandaler.

I august 2019 skrev Nav i en e-post til departementet at den aktuelle paragrafen som i ettertid viser seg å være feiltolket, ikke var grundig vurdert og at det var stor risiko for at dette gjaldt saker der folk var blitt domsfelt for trygdesvindel. Først 19. oktober nådde alarmen statsministeren. Som i de andre sakene ble ikke statsministeren orientert før saken nærmest sprakk.

En statsminister må delegere

Selvsagt kan ikke en statsminister vite alle detaljer i eget parti eller i egen regjering. Hun må delegere mye til sine mest betrodde medarbeidere, til departementet og til Stortinget. En statsminister skal holde i de største sakene.

Det store spørsmålet blir derfor om Solberg har medarbeidere som er i stand til å skille mellom stort og smått? Folk som forstår når en sak er viktig nok til at statsministeren må orienteres. Alle de tre sakene over er av en slik karakter.

Både Nav-skandalen og Tonning Riise-saken har Solberg og hennes regjering overlevd med noen skrammer. Kanskje skjer det også nå, etter Solbergs beklagelse på vegne av Egseth. Men det er ikke sikkert Solberg kommer like lett unna denne saken.

For det som har gjort Solberg så populær er at hun har framstått som en statskvinne med kontroll. Men denne runden har det ikke sett slik ut. De siste døgnene har det framstått som om hun har latt en gjeng cowboy-gutter styre korona-strategien til Høyre – men også til Norge. Dette skjer midt i en alvorlig situasjon der vi er avhengig av at folket står sammen for å bekjempe en alvorlig pandemi.

Selv om Solberg har forsøkt å rydde opp, kan dette rokke ved hennes rykte som trygg og stødig. I så fall er det alvorlig både for Høyre og for Erna Solberg.

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Leder- og kommentarstoff og verdidebatt.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar