Kommentar

Trump, Kim og Iran

I mai skal Donald Trump finne ut hva han skal gjøre med atomvåpnene til de to som er igjen av «ondskapens akse»: Iran og Nord-Korea.

President Trump har kalt atomavtalen med Iran en dårlig avtale som han vil rive i stykker. Nå har han erklært seg klar til å forhandle med Kim Jong-Un om avskaffelse av landets atomvåpen. Men hvorfor skulle en avtale med Nord-Korea bli bedre enn den med Iran?

Bedre enn Obama?

Det er en fundamental forskjell på NordKorea og Iran: Iran har ingen atomvåpen. Avtalen som ble inngått under president Obama innebærer at de avstår fra å skaffe seg slike våpen inntil videre. Nord-Korea har derimot allerede atomvåpen. Trumps ambisjon er å få dem til å kvitte seg med dem

Trumps mener at han er en bedre forhandler enn Obama, derfor tror han at han skal lykkes bedre. Men det er stor forskjell på å gi fra seg noe man har og å vente med å skaffe seg det. Kim Jong-Un har nok merket seg hva som skjedde med hans kollega i det USA kalte «ondskapens akse», Saddam Hussein. Saddam hadde ikke atomvåpen, og han er død. For Kim er atomvåpnene en livsforsikring. Hvorfor skulle han gi dem fra seg?

Folk liker å snakke om NordKorea som gale. Det absolutt mest gale de kunne gjøre er å gi opp sin atomavskrekking i en situasjon der de har en aggressiv fiende med atomvåpen, sier professor Alex Wellerstein – en ekspert på historien til atomvåpnene, til avisa Guardian. Han legger til at han ikke tror Kim er så gal.

Test-slutt. 

Så hvorfor har den nord-koreanske presidenten likevel gått med på forhandlinger som skal dreie seg om fjerning av atomvåpen fra den koreanske halvøya, slik det hevdes at påtroppende utenriksminister Mike Pompeo har fått løfte om? Svaret ligger i sanksjonene mot Nord-Korea. Kim trenger å få åpnet opp for mer handel med omverdenen. Han trenger å få bedret landets økonomi om han skal føle seg trygg på å beholde makten.

Sist helg overrasket han verden med å love slutt på testing av langdistanseraketter og atomvåpen. Men kritikere peker på at det ble begrunnet med at NordKorea nå har de våpnene de trenger. Poenget for Nord-Korea er at de er i stand til å true USA. Da trenger de ikke flere tester.

Personlig triumf.

Hva venter da Trump seg av forhandlingene? Trumps strategi er også her vanskelig å få tak på. Men ut fra det vi vet om ham, er det rimelig å tenke seg at han vil ha en avtale som kan framstå som en personlig triumf, og som kan få ham til å framstå som den store fredsskaperen.

Det Kim forespeilte Trump i møtet med Pompeo skal ha vært en gradvis avvikling av både atomvåpen og sanksjoner i en prosess som kan vare i mange år, etter hva Wall Street Journal hevder å vite. Nord-Korea kan dermed beholde våpnene helt til Trumps etterfølger får problemet i fanget. Det er vanskelig å finne fram til et kontrollsystem for å sjekke hva som skjer i et så lukket land som Nord-Korea - om det i det hele tatt er mulig.

Dette er de samme spørsmålene som gjør at Trump mener Iran-avtalen er for dårlig. Iran har bare forpliktet seg til å avstå fra atomvåpen til 2025. Og Trump mener Iran har for store muligheter til å snike seg unna kontroll.

Trekke USA. Trump har forlangt at avtalen med Iran endres på disse punktene. Hvis ikke det skjer, vil han trekke USA fra avtalen og gjeninnføre sanksjoner allerede 12. mai. Iran har svart at dersom USA trekker seg, er avtalen ikke lenger gyldig, og da vil de regne seg som fri til å ta opp atomprogrammet igjen.

Frankrikes president Emanuel Macron, som i disse dager er på besøk i USA, håper å få Trump med på å redde Iran-avtalen. Han peker på at Iran så langt har holdt seg til avtalen, og uten avtale vil Iran stå fritt til å skaffe seg atomvåpen. Det USA ellers holder mot Iran: Deltakelsen i Syriakrigen og utvikling av langdistanseraketter, må man prøve å få gjort noe med uten å ødelegge atomavtalen, hevder han.

Krig alternativet. 

Hvis man ikke får til avtaler som fjerner iranske og nord-koreanske atomvåpen, kan de bare fjernes ved å gå til krig. Donald Trumps to viktigste rådgivere, sikkerhetsrådgiveren John Bolton og påtroppende utenriksminister Mike Pompeo, har begge tidligere vært tilhengere av krig mot både Iran og Nord-Korea.

Donald Trump liker også å framstå som tøff og krigersk, særlig når han boltrer seg på Twitter. Men tøff ordbruk kan være et skalkeskjul for å la være å handle, eller det kan være en forhandlingsstrategi. Trump ønsker neppe å vikle USA inn i kriger der Kina og Russland kan bli motstandere.

Når mai er omme, kan derfor resultatet bli at Donald Trump har akseptert både en ny atomavtale med Nord-Korea og den gamle med Iran. Omtrent like dårlige eller gode som dem Obama fikk til.

Trykket i Vårt land 25. april 2018

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug har i en årrekke vært en av Vårt Land profiler, som redaktør og journalist, og er nå tilknyttet avisen som kommentator.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kommentar