Kommentar

Spektakulær avgang

Sylvi Listhaugs avskjedstale var en bannbulle som viser hvilken offentlig debatt vi kan få i Stortinget i tiden som kommer.

Sylvi Listhaugs pressekonferanse i går morges må være blant de mest spektakulære i norsk historie. Mens andre statsråder har trukket seg med en ordknapp forklaring, kom Listhaug med en bannbulle mot opposisjonen.

Sterke påstander

Slik omtalte hun KrF som har bidratt til å felle henne, og som også nylig vippet flertallet mot stortingspresident Olemic Thommessen: «KrF er et parti totalt uten ryggrad».

Hun beskyldte dessuten Stortinget for å «opptre som en barnehage», og for å «kneble ytringsfriheten». Hun tok også svært alvorlige ord i sin munn: «Siste uka har man sett utrolig mye ondskap i Norge».

Listhaug mener hennes mye omtalte Facebook-innlegg ikke hadde noe med 22. juli å gjøre. Og at dette har blitt brukt til å bedrive en «heksejakt» mot henne.

Til tross for at hun fra Stortingets talerstol ba om unnskyldning for sine uttalelser om at «Ap er mer opptatt av terroristers rettssikkerhet, enn rikets sikkerhet», fremstår det ikke som om hun har noen erkjennelse av at hun likevel oppfattes på en måte som kan skape en ­aggressiv stemning enkelt miljøer.

Derimot mener hun at hun selv har vært utsatt for stempling: «Den siste uken har helt vanlige mennesker blitt stemplet og hengt ut på det groveste».

Tungt bevoktet

En av de mest betegnende hendelsene som skjedde etter at Sylvi Listhaug hadde meldt sin avgang, var at Stortinget ble tungt bevoktet av politi både inne og utenfor. Flere opposisjonspolitikere fikk dessuten drapstrusler.

At politiet og PST åpenbart vurderer Listhaugs avgang som en potensiell sikkerhetstrussel mot landets nasjonalforsamling, sier noe om hvilke krefter de frykter hennes avgang vil utløse. Det sier også noe om enkelte deler av hennes tilhengerskare.

Uansett om Listhaug har tatt avstand fra sine støttespillere i «Slå ring rundt Norge» og Vigrid, så støtter de henne. Hun har åpenbart deres tillit. Dessuten: De lytter til henne. Det legger et særlig ansvar på Listhaug.

Pustet lettet ut

I utgangspunktet fikk Listhaugs avgang en rekke politikere til å puste lettet ut i går. De siste ukene har flere båret på en redsel for at landets justisminister skal si ting som i neste omgang kan bidra til å skape uro på ytre høyre. Dette var grunnen til at opposisjonen sto så samlet.

Men lite tyder på at Listhaug kommer til å opptre mer samlende når hun kommer tilbake på Stortinget. I sin avskjedstale sa hun blant annet at «Når jeg nå går av, lover jeg ikke å gå stille i dørene på Stortinget».

Vi kan tvert imot komme i en situasjon der Listhaug snakker friere og dermed får økt appell til grupper som kjenner seg utenfor samfunnet.

Konspirasjoner

Støre uttalte tidligere denne uken at han ikke er redd for sin egen sikkerhet. Han har sikkerhetsvakter. Men han frykter for sikkerheten til Ap-folk rundt om i landet, særlig for unge AUF-ere. En gruppe som tidligere har blitt hardt rammet.

Skal vi tro historiker ved ­Holocaust-senteret, Terje ­Emberland, bygger Ap-konspirasjoner på gamle forestillinger, og har samme struktur som i mellomkrigstiden: «Da mente man partiet tjente kommunistene i Moskva. I dag mener man at Ap i stedet samarbeider med muslimene om å gjøre fedrelandet til en islamsk stat».

Folk som tror på disse teoriene er sinte og redde – mange ytrer seg derfor krasst.

Emberland sier det på ytre høyre er «konspirasjonsteoretisk subkultur med klare islamofobe undertoner, som fremmer oppfatninger om Ap som ikke har noe med virkeligheten å gjøre». Derfor ble mange i Ap ble redde og sinte da Listhaug skrev at partiet er mest opptatt av terroristenes rettssikkerhet. De frykter at hennes påstander kan bli lest inn i en slik konspirasjonsteori.

Emberland sa i november at «konspirasjonshatet mot Ap fortsatt er en stor terrortrussel». Det er ingen grunn til å tro at det er blitt svakere.

Refs fra Erna

Det kanskje mest overraskende etter tirsdagens stortingsrunde er at statsminister Erna Solberg ikke ser ut til å forstå hvor truende Listhaugs uttalelser framstår for opposisjonen, og særlig for Ap.

I sin avslutningstale refset hun flere opposisjonspolitikere for å ha tatt opp nettopp dette ­temaet. Hun sa de selv burde se på sin egen retorikk, og bidra til et bedre klima.

Erna Solberg er fortsatt landets statsminister. Etter alt å dømme­ en god stund til. Hun er også statsminister for de som frykter å bli rammet dersom konspirasjonsteorier skaper hat.

I mange sammenhenger har Solberg opptrådt klokt og avvæpnende. I tiden som kommer har hun et stort ansvar for å skape dialog og roe ned debatten. Det er svært viktig for landet.

Kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave onsdag 21. mars 2018

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Leder- og kommentarstoff og verdidebatt.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar