Kommentar

‘Hun er ferdig’

Halvannen uke før det amerikanske valget, ble Clintons epostsak gjenåpnet. Det redefinerte valgkampens siste dager, og kan ha kostet henne seieren.

28. oktober 2016 var det god stemning i hangaren i den amerikanske byen Manchester, New Hampshire. Over 3000 Trumptilhengere hadde som hadde kommet for å høre på – og aller mest se – Donald Trump.

Og da presidentkandidaten entret scenen, så han enda mer fornøyd ut enn vanlig. Han har med seg en nyhet. Daværende FBI-sjef James Comey hadde nettopp annonsert at FBI ville gå gjennom nye eposter fra ­Hillary Clintons private epostserver, og at etterforskningen kunne bli gjenopptatt.

«Hun er ferdig.»

Vår amerikanske venn snur seg alvorlig mot oss. At løpet var kjørt akkurat der og da, var hun ikke et øyeblikk i tvil om. Hun fikk rett. 11 dager senere vant ­Donald Trump etter en valgkamp de færreste hadde sett for seg. Ikke bare var valgresultatet sjokkerende; det sendte det demokratiske partiet ned i kjelleren. Hillary Clintons skjebne ble også demokratenes skjebne.

Villrede. 

Et år etter valget er det demokratiske partiet splittet og bygger seg opp igjen. Republikanerne er i villrede. Forsøkene på å forklare hvordan Trump kunne vinne, har vært gjenstand for utallige analyser, kommentarer, diskusjoner, bøker og tusener av artikler siden 8. november i fjor. Bare 37 prosent som mener han gjør en god jobb som president. USAs 45. president er faktisk historisk upopulær. 59 prosent mener han gjør en dårlig jobb. Det er enda mindre støtte enn Bill Clinton hadde i 1993. Men Trump var upopulær også før han ble valgt. Hillary Clinton var heller ikke amerikanerens yndling, selv om hun fikk tre­ 
millioner flere stemmer enn Trump under valget.

Vekkelsesmøte. 

De som hadde tatt turen til Manchester, New Hampshire den oktoberfredagen i fjor, koste seg og vandret rundt i hangaren og småpratet som om de hadde kjent hverandre i årevis. En hadde kledd seg ut som Trump. Det var hatter og skilt med «Make America Great Again», t-skjorter med «I am a deplorable». En venninnegjeng hadde reist i flere timer til byen i delstaten New Hampshire for å få med seg begivenheten. De måtte bare oppleve stemningen, kjenne på følelsen av å være med på noe nytt, noe stort, en bevegelse. Da må man bære over med at han ikke er perfekt.

Det var en blanding av vekkelsesmøte og søndagsutflukt. En happening.

Eliten.

Men hatet mot «elitene» og «skurken Hillary» var også det som holdt dem sammen. Det var tydelig da Trump i talen om Clintons eposter sa at kanskje endelig ville rettferdigheten seire. Responsen fra publikum var nevene i været og «Lock her up! Lock her up!»

For dem var dette nok et eksempel på hvordan elitepolitikerne kunne gjøre som de ville, også ulovligheter uten at det fikk konsekvenser. Trump-tilhengerne oppfattet at de bodde i et delt Amerika, hvor makta i Washington har glemt dem. Trump var en businessmann som visste hvor skapet skulle stå.

Denne virkeligheten var det mange som ikke forsto før valget. Historier om liberale demokrater fra storbyer som aldri hadde møtt en eneste Trump-velger, forteller litt om hvor polarisert og delt samfunnet er. Derfor ble sjokket desto større over at Trump faktisk vant.

Viktige valg.

Et år etter er han fremdeles president. Mange har fabulert om hvordan man kan ta i bruk det 25. grunnlovstillegget for å få ham avsatt, eller håpet på russiske forbindelser helt inn i det ovale kontor. Men det er fånyttes, både for demokrater og republikanere som ønsker seg en annen leder enn Donald Trump.

Innsatsen settes inn mot de viktige mellomvalgene i 2018 Kongressvalget er viktig fordi det viser hvilken retning amerikanerne heller mot – to år før de skal velge president igjen.

På årsdagen for valget – 8.november - kom den første testen: Guvernørvalg i New Jersey og Virginia.

Demokratene vant og mange trakk et lettelsens sukk. Seirene kommer veldig godt med for et parti som har sultet etter politisk framgang. Og et hint til republikanere at det å støtte Trump, kan ha en pris.

To dager før valget i fjor, slo FBI fast at epostgranskingen var over. De hadde ikke funnet noe i de nye epostene som var straffbart. Trump sa at hun ble beskyttet av et manipulert system.

(Les om hvordan dagen utviklet seg i en artikkel fra CNN her)

Men oktober-overraskelsen, som den ble kalt, var med på å redefinere valgkampen. Clinton ledet på de fleste meningsmålinger før dette skjedde. I et TV-intervju tidligere i år sa Clinton at dersom valget hadde vært 27. oktober, altså dagen før, hadde hun vært president i dag.

På trykk i Vårt Lands papiravis 9. november, 2017

Foto: Donald Trumps valgkampmøte i Manchester, New Hampshire, 28. oktober 2016

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar