Kommentar

Smart tenkt ?

Donald Trump får kritikk han bør ta i mot med åpne armer og glede seg over.

Neil Gorsuch kan være nærmere den ledige plassen i USAs høyeste­rett etter at han kritiserte­ mannen som ­utnevnte ham: Presidenten selv.

De fleste som kritiserer Trump, får heftige meldinger tilbake, gjerne via Twitter. Og det er akkurat dette Gorsuch, som altså er kandidat til høye­sterett, skal ha uttalt seg om.

«Såkalt dommer». 

I et møte med en demokratisk ­senator – Richard Blumen­thal fra Connecticut – skal han ha sagt at Twitter-meldingene er «nedslående» og «demoraliserende». Han ­likte ikke at sjefen sjøl har kalt en ­kollega fra ­Seattle for en ­«såkalt ­dommer». Det er Jason Robart, som har satt en stopper for Trumps innreiseforbud, i alle fall så langt.

Detaljene.

Dette er ­interessant fordi konservative Gorsuch snakket med en ­demokraten Blumen­thal og som åpenbart ­ville fortelle detaljert fra sam­talen. Gorsuch er sett på som svært konservativ, grundig og ­reflektert, og en bokstavtro tolker av grunnloven. Han må godkjennes i Senatet, og han har gått fra møte til møte hos senatorene for å overbevise dem at valget av ham vil være det rette. Demokratene er skeptiske fordi han kommer til å vippe høyesterett i konservativ retning. Han er bare 49 år, og vil sitte på livstid. Dermed kan han være med å prege retten i tiår framover. Neil Gorsuch skal fylle den niende plassen i høyesterett, som har stått ledig etter at Antonin Scalia døde for litt under et år siden.

Hevn?

Demokratene er fremdeles irriterte på hvordan republikanerne fikk stanset Obamas utnevning av den liberale Merrick Garland til høyesterett i fjor. De nektet å stemme over om han skulle bli godkjent, fordi de mente det var opp til den nye presidenten å utnevne etterfølgeren. Dermed ble Obamas forslag parkert, og veien åpen for at Donald Trumps egne forslag til kandidater.

Tøff kamp.

Demokratene varslet en tøff kamp mot den foreslåtte dommeren, men Gorsuch sin kritikk av presidenten, kan ha gjort det vanskeligere for dem. For her har de en mann som ­viser at han ikke lar seg pille på ­nesen av presidenten, og sier hva han mener. Men Trump ­langet ut mot ­
Blumenthal i går, på Twitter, og mer enn antydet at Gorsuch ikke var korrekt referert. Det gjør ikke akkurat jobben med å få ­demokrater over på ja-siden lettere.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar