Kommentar

Trump med skjørt og farlig ego

Donald Trumps svakeste punkt er hans forfengelighet og skjøre ego. Det kan bli farlig for USA.

En av de mange skjellsettende TV-øyeblikkene­ i den amerikanske valgkampen fant sted under­ den første presidentdebatten mellom Hillary Clinton og ­Donald Trump for noen uker siden. Clinton slo fast at Trump ikke ville offentliggjøre sin selvangivelse, slik tidligere presidentkandidater har gjort. Hun satte spørsmålstegn ved hans vilje til å bidra til fellesskapet. Deretter lot hun en liten, men svært interessant setning henge i luften: «Kanskje er ikke Donald så rik som han sier?»

I ettertid framstår uttalelsen godt planlagt og langt fra tilfeldig. Alt tyder på at Clintons team nettopp var ute etter å finne­ punktene som kunne bringe Trump ut av balanse: Å antyde at han slett ikke er så vellykket, rik og handlekraftig som han ­ønsker å fremstå.

«Små hender». Clintons team hadde garantert studert Trumps reaksjoner. En av hendelsene de må ha lagt seg på minnet er talen der han for åpen skjerm forsvarte sin egen penisstørrelse. Foranledningen var Marco Rubio, en av hans utfordrere som republikanernes presidentkandidat, uttalte at Trump hadde små hender. Dette gjorde Trump rasende: «Se på hendene mine, er de små? Rubio har antydet at siden hendene mine er små, må også noe annet på kroppen min være smått. Jeg garanterer at det ikke er noe problem», sa Trump med klar henvisning til sin egen penis.

Ettersom den amerikanske valgkampen har rullet videre er det stadig blitt mer tydelig at Trump gjør sine største tabber når hans ego blir truet. Han har flere ganger gått i svart når han har fått kritikk rettet mot sin person eller sine evner. Enten det har dreid seg om hans styrke og slagkraft innenfor business, politikk eller hans forhold til kvinner.

Selvskryt. Dessuten har han flere ganger kommet med selvskryt som har fått folk til å gispe i både USA og Europa. Den mest kjente episoden er det gamle klippet fra 2005 som har rammet kampanjen hans hardt. For påskrudd mikrofon skrøt Trump uhemmet av at hans status som kjendis gjør at han får kvinner akkurat dit han vil. Selv har han forsøkt å unnskylde seg med at dette kun var «garderobepreik» mellom menn.

En av dem som har gitt ham tung kritikk for sine kvinne­fiendtlige uttalelser er USAs førstedame Michelle Obama. De fleste vil være enige om at hun har rett.

For de aller fleste vil det være et nederlag å innrømme at det er rikdom og kjendisstatus som gir økt attraktivitet hos det andre kjønn. For Trump er logikken motsatt: Det bekrefter at han faktisk er rik og mektig. Lytter man bak hans trakassering av kvinner, skimter man en mann som bruker både politikk, kvinner og internasjonal kjendisstatus for å iscenesette og styrke sitt vaklende ego.

Roser Putin. En svært interessant video fra 2013 ble lagt ut på flere nettaviser i USA for få dager siden. I dette klippet er Trump intervjuet om sitt forhold til den russiske presidenten Vladimir Putin. Klippet ble lagt ut etter at Trump uttalte at han aldri har møtt Putin. Men i intervjuet fra 2013 skyter han uhemmet av sitt nære forhold til Putin. På et stort Miss Universe-arrangement i Moskva forteller han hvor høy stjerne han selv har hos Putin. For å understreke hvor kraftfullt det er at han selv får skryt fra Putin, utnevner han den russiske presidenten til verdens mektigste politiker.

Subtilt fra Clinton. Clintons kampanje har åpenbart fanget opp Trumps ønske om å framstå storslått. Dette har Clinton brukt for alt det er verdt. En av de som har analysert dette mest elegant er Libby Nelson. På nettsiden Vox har hun skrevet den svært lesverdige artikkelen: «Hillary Clintons 7 subtle and not-so-subtle tricks for baiting Donald Trump».

Nelson peker blant annet på at Clinton konsekvent tiltaler Trump med hans fornavn ­«Donald» under debattene, noe som gjør ham rasende. Dessuten har Clinton ved flere anledninger pekt på at Trump ikke har startet sitt konsern fra bunnen av, men fikk et betydelig lån av sin rike far. Begge disse momentene svekker Trumps ego, og hans­ ­ønske om å fremstå som en vellykket foretningsmann og en storlått politisk figur.

Forberede tapet. Nå er det bare to uker igjen til valget. Trumps sjanser til å ta igjen Clinton er små. Kanskje er det ikke så rart at han bruker det meste av tiden til å forberede tapet og gjøre sitt eget fall mindre smerte­fullt.

Et av grepene er at han påstår valget er manipulert eller «rigget». Han nekter å svare på om han vil følge demokratiske spille­regler og akseptere valget hvis Clinton vinner. Det kan åpenbart bli en farlig situasjon hvis hans tilhengere tar ham på ordet og lager opptøyer hvis Trump taper. Men det ser ikke ut til å bekymre Trump.

Mange har vært bekymret for at Trump skulle vinne det amerikanske valget. Men hvis han fortsetter å sette sitt eget ego over demokratiets spilleregler, kan det bli vel så farlig om han taper.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 22. OKTOBER 2016

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar