Kommentar

Uten sjanse

Det er fra sine egne man skal ha det. Navarsetes tabber er ikke store nok til å felle henne. Det kan manglende støtte gjøre.

Nyheten om at Liv Signe Navarsete åpner for ekstraordinært landsmøte og ledervalg, er ingen overraskelse. Gjennom perioden som partileder er hun gang på gang blitt spent bein på av eget parti. Ordføreropprop fra Trønderlag føyer seg inn i rekken av det Navarsete har måttet tåle som leder.

«Trøndermafia». Da Åslaug Haga trakk seg som partileder i 2008, sto et tydelig flertall bak valget av Liv Signe Navarsete. Hun framsto som et friskt pust og en kvinne for fremtiden. Hun hadde vært en handlingskraftig samferdselsminister. Kun de fra Sps borgerlige bastion i Trønderlag surmulte. De ble hvisket i krokene at Navarsete var litt for ivrig i sitt forsvar for den rødgrønne regjeringen og litt for lite opptatt av næringspolitikk. Dessuten hadde hun ikke gode nok kontakter i partiets mektige «trøndermafia». Internt i partiet sies det at ingen leder i Sp har levd lenge uten et nært forhold til trønderne. Så gikk det heller ikke lang tid før nettopp «trøndermafiaen» satte i gang prosessen med å tygge Navarsetes autoritet i fillebiter.

 I bakgrunnen. Den første offentlige oppvasken kom da Navarsete hadde rigget seg til sitt første landsmøte som partileder. Samme dag som landsmøtet startet hadde partiets kronprins Ola Borten Moe gått ut i VG med sin bannbulle mot SV. Kronikken «Nei til SV-staten» ble landsmøtets mest dekte sak. Navarsetes tale og de politiske sakene hun hadde forberedt kom totalt i bakgrunnen.

Slik har Navarsetes tid som partileder fortsatt. Hun tok inn trønderen Ola Borten Moe i regjeringen, men det kom stadig lekkasjer om deres dårlige forhold. Det ble også hvisket og lekket til pressen om at Navarsete forsøkte å presse ut Borten Moes politiske rådgiver, Ivar Vigdenes.

På samme måte ble det lekket og til slutt sagt rett ut at hun hadde skjelt ut partiets ungdomsleder Sandra Borch. At Navarsete selv ble spent bein på av egne partifeller med borgerlige sympatier, sa hun aldri offentlig. Istedenfor eksploderte hun når hun hadde fått nok.

Hun ble pisket så mye at hun begynte å bite fra seg.

Rødgrønn leder. Navarsetes lojalitet til det rødgrønne prosjektet var et av spørsmålene som var med på å felle henne internt. Nå er det rødgrønne prosjektet over. Det er kanskje også hennes ledertid.

Berit Aalborg er samfunnsredaktør i Vårt Land 

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar