Kommentar

Muslimer er blitt reddere for ekstremisme

Støtten til ekstreme islamister er på vei ned i muslimske land. Palestinere har klart mest forståelse for selvmordsaksjoner.

En intervjuundersøkelse blant 9.000 muslimer i elleve land utført av Pew Research Center, viser en økende bekymring i de fleste landene for islamistisk ekstremisme. Totalt sier 2 av 3 at de er bekymret for slik ekstremisme. I 5 av de 11 landene har frykten økt det siste året.

Mest bekymret er befolkningen i Senegal, Libanon, Tunisia, Malaysia, Nigeria og Pakistan. I alle disse landene er minst 2 av 3 bekymret for islamistisk ekstremisme. Minst er frykten i Tyrkia, der knapt 4 av 10 er bekymret.

Et stort flertall i de elleve landene tar avstand fra selvmordsaksjoner, men her er forskjellene store. I land som Pakistan, Indonesia og Nigeria sier færre enn 1 av 10 at selvmordsbombing i noen tilfeller kan forsvares. Ikke i noen av landene gir mer enn en tredjedel av de spurte sin støtte til selvmordsaksjoner. I Egypt støtter rundt en fjerdedel selvmordsaksjoner i enkelte tilfeller.

Militante palestinere. Én gruppe skiller seg ut fra de andre: muslimer i de selvstyrte palestinske områdene. Her sier hele 62 prosent at selvmordsaksjoner ofte eller noen ganger kan forsvares. En trolig forklaring på dette er at palestinerne er den eneste gruppen som fortsatt kjemper mot en okkupant og for en statsdannelse, mot en overlegen israelsk militærmakt.

Hva er grunnen til at muslimer er blitt mer redde for ekstremisme? Hva får dette å si for vår holdning til muslimer?

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar