Kommentar

Festen ingen bremser

Hvem tør ta fra det norske folk noe som både gir billig sprit og billige flybilletter? Svar: Ingen politikere. I alle fall ikke like før et valg.

Den norske stat eier Vinmonopolet – etter sigende for å ha kontroll på alkoholomsetningen. Men ikke på flyplassene. Der har staten gitt alkoholsalget til Avinor.

Avinor sørger for driften av flyplassene. Det finansieres ved en flyplassavgift, som legges på prisen for flybillettene. Men bare halvparten av utgiftene dekkes av denne avgiften.

Man skulle tro dyrere flybilletter var et godt klimatiltak. Nordmenn flyr som aldri før, og ingen klimagasser er mer skadelige enn de som slippes høyt i atmosfæren.

Men politikerne tør ikke la oss betale det flybillettene skulle kostet. Derfor har de gitt Avinor en annen inntektskilde: Alkoholsalget på flyplassene. Og ikke nok med det: De har subsidiert dette salget ved å gjøre det fritt for avgifter – eller som det heter på flyplassnorsk: taxfree. (For ordens skyld: Avinor selger ikke alkohol selv. De har solgt dette videre til underleverandører mot klekkelig betaling.)

Resultatet er som man måtte vente: Stadig mer av alkoholomsettingen i Norge foregår nå på flyplassene. Fire milliarder kroner i året – det samme som flyplassavgiften innbrakte – kunne Avinor håve inn på alkoholsalg i fjor. Uten alkoholsalg måtte altså flybillettene våre kostet fire milliarder mer.

Det er Aftenpostens økonomikommentator Ola Storeng som kommer med disse tallene. Han minner også om hva som skjedde da et utvalg foreslo å fjerne taxfree-ordningen i 2007 – det var også et valgår. Det gikk bare noen timer før finansminister Kristin Halvorsen rykket ut og avlivet forslaget. «Hvem vil være en festbrems?» var hennes begrunnelse.

Når lederen for Sosialistisk Venstreparti omtaler det som en fest at nordmenn får sine flybilletter subsidiert ved hjelp av billig sprit – hva skal vi da med Fremskrittspartiet?

Senterpartiet har riktignok gått inn for at Vinmonopolet skal overta taxfree-salget. Da vil i alle fall staten slutte å subsidiere flybillettene.

Men den politiker som tar taxfreeposen fra en nordmann, har tapt valget. Eller?

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar