Kommentar

Høyres verdikamp

Det er modig og rett av Bent Høie og Høyres programkomité å stramme inn abortloven.

Høyres programkomité har foreslått en rekke verdipolitiske standpunkter innen abort- og genpolitikken. I korte trekk: Komiteen vil fjerne den såkalte eugeniske indikasjon som selvstendig abortkriterium, det vil si at sykdom eller avvik hos fosteret i seg selv ikke skal være abortgrunn etter tolvte uke. Partiets programkomité vil si nei til en tidlig, ekstra ultralyd, nei til surrogati og eggdonasjon og nei forskning på befruktede egg.

Nå engasjerer Høyrekvinnene og veteranene Kaci Kullmann Five og Annelise Høegh seg. I Aftenposten i dag sier de nei til å stramme inn abortlovens ja til abort av syke og utviklingshemmede fostre. – Abortloven har fungert godt i snart 40 år, sier Julie Brodtkorb i Høyrekvinnene. Bent Høie forsvarer forslaget. Han sier at loven slik den er utformet, oppleves diskriminerende av dem som lever med denne typen sykdom som gir grunnlag for abort. Og en endring vil «sikre oss muligheten til å hindre en videre utvikling mot et sterkere sorteringssamfunn».

Høie har fanget opp den viktige debatten både om diskriminering og frykten for mer sortering. Etter snart 40 år burde det faktisk være mulig å vurdere både lovformuleringer og praksis på nytt i avgjørende verdispørsmål der menneskeverdet er i vektskålen. Ikke minst i lys av en teknologisk utvikling som vil gjøre det lettere og lettere å påvise Downs syndrom og andre utviklingsavvik også tidlig i svangerskapet.

Marte Wexelsen Goksøyr har satt ord på situasjonen som mennesker med Downs syndrom møter. Mor og lege Siri Fuglem Berg har dokumentert hvordan et ufødt barn med et mer alvorlig utviklingsavvik (trisomi 18) ikke enkelt kan omtales som «et dødelig avvik».

Derfor er det god grunn til å støtte Høyres programkomité og håpe Høies standpunkter kan overbevise kvinneorganisasjon, veteranene og landsmøtet i vår.

Det er også gode grunner for at landsmøtet støtter programkomiteens nei til eggdonasjon og til forskning på befruktede egg. Oslo Høyre har protestert mot begge disse punktene tidligere. Den gangen skrev Kristin Clemet i sin blogg at programkomiteens forslag og Oslo Høyres posisjon «ser ut som to forskjellige partier.» Hun konkluderte: «Jeg liker best det første».

Tiltredes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar