Kommentar

Lettlurt

Det er typisk norsk å være lettlurt og naiv. Vårt Lands sak i dag om den PR-kåte guruen som har fått sin statue på hedersplass på Aker Brygge, er nok et eksempel på det.

Hvem er denne karen som våker over Oslo havneområde med sin evige fredsflamme? Gandhi eller en annen kjendis blant verdens fredsapostler?

Mange spør seg, og svaret er Sri Chimnoy, en guru med hinduistisk bakgrunn, født i India i 1931, død i New York i 2007. Det vil si – død? Jaylata Dadkovicova, en av guruens ti-tolv tilhengere i Norge, sier at han egentlig ikke er død, men at han forlot jorden da han følte at hans tid der var over.

Saken er tragikomisk. Tragisk, fordi den viser hvor lettlurte vi er. Komisk, fordi dette ikke er spesielt farlig, men innbyr til hoderystende smil. Historien bak avslører at her har mange gått rett på limpinnen. Uten å sjekke noe særlig av historien om Sri Chimnoy som man er blitt presentert for – blant annet skal han være en fremtredende mann i FN-systemet – har Oslo latt seg utnevne til fredshovedstad og satt en statue av guruen på en av de mest sentrale plasser i bybildet. I Bergen skjedde noe av det samme. Den norsk-russiske grense ble fredsgrense, Tromsø, Molde og Ålesund fredsbyer, Galdhøpiggen fredsfjell og Sirkus Arnardo fredssirkus.

For et sirkus! Hadde man brukt fem minutter på et nettsøk på Sri Chimnoy, ville man fått et ganske annet bilde av guruen enn det hans tilhengere i Norge presenterer, der han nevnes i samme åndedrag som Mor Theresa og Jesus. Ikke rart ordførere og andre offentlige personer Vårt Land har snakket med, nå fremstår som ganske flaue. Det ligner litt på prosessen rundt tildelingen av Kongens sølv til Trond Ali Linstad: Et kjapt søk ville avslørt hans generaliserende og usedvanlig negative omtale av jødene, en av Norges minste og mest utsatte minoriteter.

Oslo tåler sikkert å være fredshovedstad, men byens myndigheter bør i det minste sørge for at statuen av Sri Chimnoy omgående blir flyttet til et mindre sentralt område enn Aker Brygge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar