Kommentar

Syrisk borgerkrig

Borgerkrigen er i full emning i Syria. Men det blir for lettvint å gå inn for at vi skal hjelpe den ene siden til å vinne.

Var det Assad-regimet eller var det islamister som sto bak massakren i Houla før helga? Spørsmålet er betegnende for mediekrigen omkring det som skjer i Syria. Svaret er etter alt å dømme at ingen av dem utførte massakren, og at det ikke finnes noe enkelt svar på hvem som sto bak. Men nå er vi i den fasen hvor begge sider vil forenkle dette til et oppgjør mellom gode og onde.

Øyenvitneskildringene, for eksempel gjengitt hos BBC, gir grunnlag for å si at selve massakren ble utført av lokale bøller, bevepnet med kniver og andre enkle våpen. Altså ikke hæren. Men hæren var i nærheten, og den grep ikke inn og hindret massakren. Dessuten ble noen drept av stridsvogngranater fra hæren. Islamister fra utlandet kan selvsagt også ha vært involvert, men regimet har ikke presentert noen bevis for at det var tilfellet.

Houla-distriktet ved Hama er et område der det bor en del sunnier midt inne i en alawittisk (det vil si sjia)-enklave. Det mest sannsynlige er at dette varet utslag av etnisk/religiøs vold på grunlag av lokale motsetninger, der den ene siden står på regimets side i konflikten. Det er slik vold som kan få den allerede eksisterende borgerkrigen til å flamme opp til noe langt verre.

Svaret kan derfor ikke være at vi rykker inn militært for å støtte den ene siden, slik noen synes å mene at det internasjonale samfunnet nå skal gjøre. Det vil være å bære bensin til ilden.

Men regimet har forspilt sin legitimitet. De vil ikke eller er ikke i stand til å hindre volden i å bre seg. De utfører selv helt forkastelige voldshandlinger mot sivile. De forsøker å kneble debatt og kritikk av regimet - det siste eksemplet er arrestasjon og muligens dødsdom mot bloggeren Mohammed Abdel-Mawla al-Hariri.

Det syriske regimet må derfor vekk. Men det må skje på en måte som ikke overlater Syria til ytterligere kaos. De eneste som nå er i posisjon til å sørge for det, er Russland. Putin holder fortsatt sin hånd over Assad. Om vi kan få Russland til å forstå at alle nå vil være tjent med at vi får en ordnet overgang til et mer demokratisk regime, kan det fortsatt være mulig å unngå en katastrofe.

Slik situasjonen er nå, må vi regne med at både al Qaeda som Iran kommer til å involvere seg. De store lagrene av kjemiske våpen regimet besitter, gjør det desto farligere.

Det er derfor all grunn til at det internasjonale samfunnet nå må samle seg om å få stoppet utviklingen mot det verre. Men det lar seg neppe gjøre uten at Russland endrer holdning. Derfor er det mot Russland presset nå må settes inn.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar