Kommentar

Pinlig apokalypse

«Jeg er redd. Hvem vet om det blir dommedag i 2012!? Er de helt sikre på det? Jeg gruer meg sånn til 2012…»

Sitatet er hentet fra et nettforum hvor jordens undergang diskuteres flittig. Datoen debattantene frykter er 20. desember 2012. Det har sammenheng med at mayaenes kalender slutter da. Man tror at mayaene, av forskjellige årsaker, kjente til fremtiden og dermed visste når historien skulle avsluttes.
Når denne datoen så har blitt sauset sammen med kvasivitenskap, påstått telepatisk kontakt med romvesener og paranoia, får vi konspirasjonsteorien om Planet X, eller Nibiru – kjempeplaneten som med sine gravitasjonskrefter vil rokke jorden så kraftig at den ikke vil være til å kjenne igjen etterpå.

Vås. Først som sist: Dette er bare vås, planeten finnes ikke, og vi kan alle slappe helt av. Men la oss ta et eksempel for å vise hvor absurd teorien er: På grunn av Nibirus tyngdekraft skal jorden allerede nå ha begynt å «skjelve» som en snurrebass på slutten av et spinn. Utover at jorda allerede ville vært ubeboelig på grunn av enorme jordskjelv og flodbølger, ville måne og sol stå opp på rare steder og tider, og polarstjernen ville ikke vært på sin faste plass. Dette er ting alle kan sjekke – men konspirasjonsteoretikerne vil ikke se med det øyet.
I stedet leter de med lys og lykte etter ting som kan «bevise» deres teori. Naturlige lysspeilinger på et fotografi blir til et bevis for Nibirus eksistens. Vulkanutbruddet på Island i fjor er en bare opptakten til ragnarokk. Frølageret på Svalbard er visstnok et eksempel på en kamuflert bunkers for at eliten skal ha et sted å gjemme seg. Dan Browns Da Vinci-koden blir et fornuftig oppslagsverk i forhold.

Tidfestet. Nibiristene har heldigvis gjort det enkelt for oss å knuse denne teorien en gang for alle. De har nemlig gjort den «dommedagstabben» at de har datofestet den. Fram mot desember 2012 skal jorden gjennom en rekke ødeleggende og tidfestede «kataklysmer» (stor katastrofe) som ville gjøre det helt klart for alle verdens innbyggere at det går mot slutten.
Januar i år skulle være en slik måned, og her snakker vi ikke om hundreårsflommer og noen tusen døde fugler, nei hele kontinent skulle forsvinne. Fortsatt ligger alle land ligger på sin vante plass. På tide å puste ut? Eller kanskje bør tilhengerne av teorien grave seg ned av flauhet?

Kristne fans. En som burde grave seg ned, er Arvid Bentsen, reisesekretær for den Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem (IKAJ). Han er en av flere kristne forkynnere som har advart mot den kommende dommedagen fra talerstolen og i nedlastbare taler på internett. Han referer til en mengde bibelske profetier om katastrofer som skal komme i de siste tider, og setter dette i sammenheng med den ukjente planeten som skal ha dukket opp. 
Norge IDAG forsvarer Bentsens med å si at han ikke «vil knytte oppfyllelsen av disse ordene til noen bestemt dato». Det stemmer ikke. Bentsen sier: «Finn ut selv når den kommer, for jeg vil ikke si det». Et kjapt søk på nettet på ledetrådene Bentsen gir sender oss rett til Nibiru og 2012.

Skremmer. Undertegnede har fått henvendelser fra bekymrede personer på grunn av miksen av dommedagskonspirasjoner og Bibelens historier om endetiden. Bentsen fikk i fjor kritikk for lignende katastrofenyheter – «det skremmer oppegående folk bort fra kristendommen». Men kanskje målet er at mindre oppegående blir skremt til omvendelse?

Godt nyttår! Konspirasjonsteoretikerne har misforstått mayakalenderen. Det er ikke slik at kalenderen deres avsluttes 20. desember 2012, man starter bare på en ny syklus. Akkurat som 1. januar kommer etter 31. desember i vår kalender. Dagen og timen kjenner ingen, men jeg tar sjansen på allerede nå å ønske alle et godt 2013!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar