Kommentar

Fri Schalit

Hvor blir det av protestene mot Hamas for den folkerettsstridige behandlingen av Gilad Schalit? Det er ikke den israelske regjeringen som skal klandres for det.

I går kveld spilte Israels filharmoniske orkester på grensen til Gaza, som en symbolsk solidaritetshandling med den israelske soldaten Gilad Schalit, som i disse dager har vært holdt fanget av Hamas i fire år. En marsj ledet av Schalits foreldre er nå på vei til Jerusalem, der de skal holde en markering utenfor statsminister Netanyahus kontor for å forlange at han sørger for at sønnen blir løslatt.

Vi har stor sympati med foreldrene og de andre aksjonistene. De aller fleste israelere har slektninger i hæren, og det ligger dypt i israelsk mentalitet at alt skal gjøres for å redde soldater som kommer i fare. Gjennom flere år har det vært arbeidet med en utveksling, der Schalit skal byttes i tusen palestinske fanger. Familien mener regjeringen trekker disse forhandlingene unødig ut.

Å frigi palestinske fanger, kan være et rimelig krav i seg selv. Filharmoniens dirigent Zubin Mehta sa at han også tenker på de hundrevis av palestinske mødre som lider fordi sønnene er i fangenskap. Men - la han til - deres sønner får i det minste besøk av Røde Kors. Det nektes Schalit.

Den israelske regjeringens problem er at en fangeutveksling vil vise at det lønner seg å kidnappe israelere, og dermed bidra til å gjøre israelerne mer utsatt. Dessuten vil det bli en seier for Hamas som setter Mahmoud Abbas i forlegenhet. Hans forhandlingslinje har ikke ført fram, og dermed vil det være et bevis for at det er Hamas uforsonlige holdning som gir resultater.

Likevel har regjeringen gått inn i forhandlinger med Hamas om utveksling i forholdet tusen til en. Men de står i stampe fordi man ikke blir enige om hvem som skal frigis. Det er forståelig at Schalits familie er frustrert og mistenker regjeringen for bevisst trenering.

Men den rette adressaten for protester er likevel Hamas. De har ikke rett til å holde Schalit fanget, og de har ikke rett til å nekte ham besøk av Røde Kors. Hvorfor er det ingen internasjonale protester mot det?

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar