Kommentar

VM i sokker

USA imponerte de fleste i årets fotball-VM. Begeistringen, lagmoralen og ferdighetene fikk til og med en skeptiker som Dag Solstad til å gi seg over. Nå spør den dyktige bloggeren, Andreas Sellias, om USA er på vei til stormaktsstatus også i fotball? I så fall må vi nok om noe år belage oss på å snakke om VM i soccer. Eventuelt VM i sokker – om det skal fornorskes.

Selliaas, som jobber som spesialrådgiver i Norges Idrettsforbund, viser til at USA også kan utfordre det urettferdige i dagens FIFA-reglement. Her må 309 millioner amerikanere fra 50 forskjellige stater kjempe om 22 plasser i en VM-tropp.

Dette mens ministater som Slovenia, Norge, Lichtenstein, Danmark og Uruguay får kjempe om en plass hver, til tross for at ingen av oss har mer en seks millioner innbyggere – og samlet har vi færre enn Texas.

Enda verre, sett med amerikanske øyne, er det at FIFA tillater britene å stille i kvalifiseringen med England, Irland, Skottland, Nord-Irland og Wales. De fire siste er ikke engang FN-medlemmer, noe heller ikke Færøyene er.

Sett fra USAs side burde EU selvfølgelig stilt med kun ett lag i VM. Når de ikke gjør det, må det være fristende for amerikanerne å presse på for å få med like mange amerikanske lag som det er stater i Europa.

Også for kineserne er nåløyet trangt når en drøy milliard mennesker kjemper om elleve plasser på det grønne gresset. Men regimet i Beijing må nok røyke mer enn sokkene sine hvis de skal finne på å la tibetanere og uigurer profilere seg i et VM med egne flagg og nasjonalsanger...

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar