Kommentar

Adieu football vieux

Så er også Frankrike i praksis utslått av årets fotball-VM. Mesterne fra 1998 og finalist fra 2006 spilte gammeldags, tafatt og fantasiløs fotball – og ble til tider rundspilt av Mexico.

Resultatet føyde seg inn i et mønster som har avtegnet seg gjennom den første uka av VM: De søramerikanske lagene imponerer, med Brasil, Argentina, Uruguay, Chile og Mexico i spissen.

De fleste gamle europeiske kolonimaktene sliter. Spania, Italia, Portugal og England har fått en trå start på mesterskapet. Tyskland er eneste land fra Europa som virkelig har imponert, men også Nederland startet brukbart.

Tung bør. Frankrike kom til årets VM med en haug kjente fotballnavn, men med en tung bør på ryggen. Det har ikke vært noen hemmelighet at det har vært indre uro i troppen og at trener Domenech ikke har hatt sterk autoritet i gruppen. Vi så hvor dårlig det sto til da Frankrike tapte for Kina i oppkjøringskampen på øya Reunion før VM.

I tillegg kommer at store deler av fotballverden – med irene i spissen – har hatt et inderlig ønske om at Frankrike skulle slås ut av VM. Hvorfor? Ganske enkelt fordi franske Thierry Henry jukset ved å bruke hånden da Frankrike slo ut Irland i playoff før VM.

Skyldbetynget? Henry ville blitt en folkehelt og et eksempel i franske og irske barneskoler i en generasjon framover dersom han hadde gått til dommeren og fortalt om handsen. Det gjorde han ikke.

I VM i Sør-Afrika fikk Henry knapt spille. Og det kunne nesten virke som om de øvrige franske spillere var moralsk skyldbetyngede over å være i VM. Jeg sier ikke at de var det, for det tviler jeg på. Men det kunne nesten se sånn ut, slik de hang med hodet, jogget halvhjertet rundt og sendte ballen på kryss og tvers av banen.

Farvel. Nå skal Laurent Blanc, kapteinen fra gullaget i 98, overta som landslagsjef. Jeg vil tro at 80 millioner franskmenn forventer at han sier farvel til gamle stjerner og en gammelmodig måte å spille fotball på. Uten innsats vinner man ikke fotballkamper på dette nivået, selv ikke med fransk finesse og hjelp fra dommeren.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar