Kommentar

Vi er verden

For å få Sør-Afrikas spillere til å opptre som et lag i VM, har vertsnasjonens trener Carlos Parreira spilt sangen «We Are The World» i garderoben. Og han har poengtert at produsentene Quincy Jones klarte å få stjerneartister som Michael Jackson, Tina Turner, Bruce Springsteen og Elton John til å opptre som et lag.

Det kan se ut som om Perreira har lyktes med sin pedagogikk. Sør-Afrika spilte 1-1 mot Mexico i dagens åpningskamp foran et entustiastisk hjemmepublikum på 90.000 mennesker på stadion – og minst det hundredobbelte foran tv-skjermene. Med litt hell kunne Sør-Afrika vunnet. Men det var viktig for entusiasmen i landet at det ikke ble tap.

For forventningene har vært store. Sannsynligvis for store. «Vi trenger et Invictus-øyeblikk» for å gå videre fra gruppespillet, sier trener Parreira, og sikter til rugbylaget som ga den unge nasjonen og Nelson Mandela gull på hjemmebane i 1995.

«Vårt problem er at spillerne er individualister. Alle ønsker å skinne, de ønsker å bli sett av nasjonen og av mulige arbeidsgivere. De har mye talent og de er stolte, men det er en utfordring å få dem til å jobbe som et lag», sier brasilianeren.

Som altså spiller We Are The World for å få det til. Og som forteller spillerne at Quincy Jones hadde hengt opp en tavle på døra til studio, der det sto: «Leave your ego outside». (Legg igjen egoet utenfor).

Parreira har også tatt med seg laget og sett filmen Invictus. Og han har forklart dem at han ikke venter at de skal kopiere rugbylaget og vinne VM. Mens rugbylaget var ranket åtte i verden før VM for 15 år siden, er fotballaget til Sør-Afrika ranket 84. Oddsene er definitivt i mot dem.

«Det viktigste jeg har å si til spillerne mine er dette: Nyt øyeblikkene. Nyt VM», sier Parreira.

Han virker som en leder som har evnen til å gjøre enkle symbolske grep med potensiale til å forandre holdninger og tenkemåter.

Sør-Afrika er godt i gang. Mot Mexico spilte de også for den 91 år gamle landsfaderen Nelson Mandela, som uteble fra kampen i sorg over at oldebarnet Zenani Mandela (13) ble drept av en fyllekjører dagen før.

Kanskje kan fotball-VM i 2010 bli en story som kommer på film om 15 år, slik rugby-VM er blitt i ettertid? Det er muligens ikke så viktig. Det viktige er i hvilken grad VM kan brukes til å bygge broer og skape enhet i et samfunn der kløftene er store.

Og da er det definitivt en god begynnelse å synge «Vi er verden».

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar