Kommentar

Estetikk og etikk

Det var ingen jubel på Olympiastadion i Berlin da Caster Semenya vant 800 meter i VM. Ingen av konkurrentene gratulerte henne. Og kommentatorene på tv satt mest og kremtet.

NRKs Steinar Hoen var tidligere i uka på lufta med kommentarer om at han ikke likte det han så, og at han syntes hun så mannlig ut.

Dette skal ha fått Det internasjonale friidrettsforbundet til å sette igang med kjønnstester av den sørafrikanske 18-åringen. Opplysningene om dette kom samme dag som hun skulle løpe finale – noe hun gjorde ved å knuse konkurrentene med 20 meter.

Krenkende. Noen aviser skriver at Semenya skal ha blitt født tvekjønnet, andre at hun har skiftet kjønn. På basis av alle disse ryktene, er det ikke vanskelig å forstå at Semenya ikke møtte til intervjuer etter 800 meteren.

Dette hindret ikke mediene i å fortsette sine spekulasjoner. Pikante teorier blir lansert på en måte som må føles temmelig krenkende for 18-åringen som står midt i rampelyset – og som er sendt til VM av det sørafrikanske friidrettsbundet.

Muskelbunter. At journalistene snur seg halvt vekk når kvinnenes vinner på 800 meter skal kåres, er imidlertid ikke noe nytt. Slik har det vært helt siden muskuløse Jarmila Kratochvilova vant det første VM-gullet på distansen i 1983, der hun også satte en verdensrekord som fortsatt gjelder. I mellomtiden har muskelbunter som Maria Mutola og Pamela Chelimo holdt denne tradisjonen vedlike på 800 meter.

Estetisk bryter det med hva man er vant til at kraftige kropper vinner på mellomdistanse. Når det samme skjer i sprint – eller i kastøvelser – er det ingen som reagerer.

Overtramp. Den velbygde norske skiløperen Marit Bjørgen har vært utsatt for tilsvarende estetisk hets når hun har skiftet fra svett til tørt tøy i målområdet og vist fram biceps og vaskebrett. Beskyldninger om doping har vært framsatt i finske medier.

Bjørgen kan underskrive på at slike beskyldninger er sårende nok. Hadde noen tillatt seg å stille spørsmål ved om hun var kvinne, vil jeg anta anta at en samlet norsk presse hadde regnet det som et etisk overtramp av dimensjoner.

Men Semenya er ikke norsk.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar