Verden

USA: Abort-avsløring skaper trøbbel for senatorkandidat

USA: Kort tid før mellomvalget vil republikanerne heller snakke om økonomi enn abortsaken. Men avsløringer om en senatorkandidats privatliv, gjør det vanskelig.

Herschel Walker fra Georgia kjemper for å ta plassen fra pastoren og demokraten, senator Raphael Warnock. Walker er en kjent, tidligere fotballspiller, en tydelig abortmotstander, og har Donald Trumps støtte.

– Det er ikke unntak. Jeg tror på livet, sa han på et spørsmål om det ikke burde være unntak for voldtekt og incest.

Tidligere denne måneden avslørte nettstedet The Daily Beast at han skal ha betalt for at kjæresten skulle ta abort i 2009. Walker nekter for dette. Etterhvert har han innrømmet at han hadde gitt henne penger, men at han ikke visste hva de gikk til.

Han har vært i hardt vær tidligere i valgkampen, også da på grunn av private, familiære forhold. Blant annet barn han ikke har fortalt offentligheten om.

FILE - In this June 23, 2020, file photo, Rev. Raphael G. Warnock delivers the eulogy for Rayshard Brooks' funeral at Ebenezer Baptist Church in Atlanta. Candidates in the special election for the U.S. Senate seat held by Georgia Republican Kelly Loeffler are set to square off in their first debate Monday, Oct. 19, 2020. Loeffler faces a large field including Democrat Warnock and fellow Republican Doug Collins in a race for the seat she was appointed to 10 months earlier. (Curtis Compton/Atlanta Journal-Constitution via AP, Pool, File)

Kampen mellom Walker og Warnock følges tett i USA, for den er viktig. En seier for Herschel Walker kan være avgjørende for om det republikanske partiet får flertall i Senatet. Nå er det 50-50, og visepresident Kamela Harris har dobbeltstemme når det står likt. Et flertall etter mellomvalget vil følgelig bety mye for hva Joe Biden får gjennomført de neste to årene - før det igjen er presidentvalg.

Spørsmålet mange stiller seg i vippestaten Georgia etter de siste ukene med avsløringer, er hva konsekvensene kan bli: Vil konservative abortmotstandere la være å stemme, gå over til demokratene eller stemme på Herschel uansett?

Dilemmaet er om man skal vente på en kandidat som er perfekt

—  Anthony George, pastor

Nå er det svært jevnt mellom dem. Men at avsløringen vipper noen velger til demokratene, er det ikke mange som vil vedde på.

Herschel har fått støtte fra republikanske kolleger og også kirkeledere: Hvis han gjorde det for 13 år siden, er han ihvertfall tydelig på sitt ståsted nå, påpeker de. Og – at det rulles ut flere avsløringer, «bit for bit» rett før valget, er en åpenbar drittpakke.

Etter avsløringene var Herschel på et lukket møte - en bønne-lunsj i First Baptist Church i Atlanta - en kirke med 13.000 medlemmer. Der ble han bedt for og fortalt at han hadde deres støtte fremdeles.

– Dilemmaet er om man skal vente på en kandidat som er perfekt, har pastoren Anthony George sagt.


---

Mellomvalget

  • Annethvert år skal velgerne i USA avgjøre hvem som får flertallet i begge kamrene i kongressen.
  • Til sammen utgjør Representantenes hus og Senatet Kongressen – som er USAs nasjonalforsamling.
  • Demokratene har nå knapt flertall både i Representantenes hus (222 – 213) og Senatet (50-50). Republikanerne trenger bare å vinne fem plasser i «Huset» for å få flertall der.
  • Joe Biden vant – omtrent så knepent det går – over Donald Trump i Georgia i 2020. Det var til denne delstatens valgkampansvarlig Trump ringte og ba ham om å «finne» 11.780 stemmer til seg selv. (NTB)

---

Høyesterett skrotet abortdom

Abortsaken har preget valgkampen hele veien. Derfor er det ikke avsløringer om enkeltkandidaters liv og lære republikanske valgstrateger trenger nå. De vil snakke om den amerikanske økonomiske nedturen og kriminalitet.

Kombinasjonen av en upopulær president og høy prisvekst, er bra for republikansk oppslutning. Og det er vanlig at partiet til den sittende presidenten gjør det dårlig i mellomvalgene. Rekordhøy inflasjon, kriminalitet og immigrasjon under Biden er dessuten vinnersaker for republikanerne.

Knappe tre uker før mellomvalget, viser målingene dødt løp, både i Senatet og Representantenes hus. Demokratene har på sin side intensivert valgkampen, og bruker en tredjedel av tv-reklamebudsjettet på abortsaken.

FILE - People gather in front of the Georgia State Capital in Atlanta on Friday, June 24, 2022, to protest to protest the Supreme Court's decision to overturn Roe v. Wade. Abortion rights supporters say personhood could hamper in-vitro fertilization or subject women who have abortions to murder charges. At least five states have adopted personhood laws or constitutional amendments. Georgia's law is the most extensive, granting tax breaks and child support to fetuses. (AP Photo/Ben Gray, File)

Splittende tema

Bakgrunnen er at Roe v. Wade-dommen ble satt til side av Høyesterett i juni. Den gir kvinner i USA en grunnlovsfestet rett til abort. Roe v. Wade har alltid vært kontroversiell, og abort et svært splittende tema i USA. Når den er falt bort, er det opp til den enkelte delstat å vedta sine abortlover.

Flere republikansk-styrte delstater innførte forbud, også etter voldtekt eller incest. Minst 66 abortklinikker i 15 delstater har stengt tilbudet siden juni, skriver Guttmacher institute.

Det har ført til voldsomme reaksjoner og engasjement, særlig blant kvinner i USA. Demokratiske politikere håper at velgerne vil møte opp og stemme ved mellomvalget for å vise sin motstand. Målinger viser at velgerne er motivert av abortsaken.

Ingen vil spå hvor utslagsgivende det kan bli.

Bekymret Sanders

Omtrent samtidig med Herschel-avsløringen, provoserte demokrat-veteran Bernie Sanders partikolleger etter en kronikk i The Guardian. Senatoren fra Vermont skriver han at kampen for abortrettigheter er viktig, men å bare fokusere på det de få ukene som er igjen, er et feilsteg.

Sanders skriver at det demokratiske partiet må snakke om økonomi, ikke bare abortsaken.

– Det er en politisk feilbehandling av demokratene å ignorere den økonomiske situasjonen og la republikanernes løgner og forvrenginger forbli ubesvart, skriver han.

Snudde om abort

Tidligere i høst var det flere republikanske politikere som gjemte, endret eller fjernet tidligere kommentarer om abort på nettsidene sine. Flere mildnet tonen i retorikken, blant dem Scott Jensen fra Minnesota og Scott Masters, kandidat fra Arizona.

– Jeg vil prøve å forby abort, sa Scott Jensen i et radiointervju i mars. Tidligere har han også uttalt at han jobbet for et forbud, uten unntak for voldtekt eller incest, bortsett fra om mors liv er i fare.

Tidligere i høst kom han med en ny valgkampvideo i Minnesota der han tvert imot sier at abort er en grunnlovsfestet rettighet i delstaten, og at det er den demokratiske motstanderen Tim Waltz som «setter fyr på saken».

– Jeg går ikke til valg på abortsaken, sier Jensen i videoen. Han er lege, holder en baby i armene, og sier at han har tatt imot over 500 barn i sin karriere.

35-årige Blake Masters er republikanernes senatskandidat fra Arizona, og inntil august har han blitt presentert som «100 prosent prolife-kandidat» på kampanjesiden.

I slutten av august var det borte fra nettsiden hans. Nå snakker han om motstand og forbud mot senaborter.

Flertall for mulighet for abort

Årsaken til dette kan være at de republikanerne som er kompromissløst motstandere av abort, er i utakt med befolkningen. Et flertall amerikanere mener tilgang til abort bør være lovlig. Og undersøkelser viser også at ganske få har et knallhardt ja- eller nei-syn. For mange er det et spørsmål om hvor langt svangerskapet har kommet, eller om graviditeten er livstruende for mor eller barn.

Da amerikanerne for første gang fikk stemme direkte over om abort skal forbys, ble resultatet et klart «nei». Det skjedde i en folkeavstemning i den konservative delstaten Kansas i begynnelsen av august.

FILE - Arizona Republican U.S. Senate candidate Blake Masters speaks to supporters at a campaign party, Aug 2, 2022, in Chandler, Ariz. Masters says he hopes Senate Minority Leader Mitch McConnell will back his close campaign in Arizona. Masters on Friday, Aug. 19, struck a magnanimous tone toward the GOP leader he fiercely criticized during the primary. (AP Photo/Rick Scuteri, File)Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden