Verden

Pastor blir Georgias første afroamerikanske senator

USA: Raphael Warnock blir den første svarte senatoren fra Georgia noensinne og den første demokratiske senatoren fra den tradisjonelt republikanske sørstaten på flere tiår.

«Radikale Raphael» er merkelappen hans politiske motstandere har gitt ham. Den republikanske motkandidaten Kelly Loeffler har kalt ham en radikal-liberal abortilhenger, en marxistisk motstander av politiet som vil ødelegge Amerika.

Warnock har allerede holdt en tale som New York Times tolker som en seierstale, der han takker velgerne i Georgia og lover at han skal jobbe for alle, enten de har stemt for ham eller for Loeffler.

Han snakket om stoltheten han følte, da moren stemte på ham:

– Den 82-år gamle hendene som en gang ble brukt til å plukke andre folks bomull, dro til valglokalene og plukket ut sin yngste sønn til å bli senator i USA, sa han.

Spennende omkamp

5. januar var det omkamp om to senatsplasser i Georgia, og Demokratene må vinne begge for å ta kontroll over Senatet. Ingen fikk over 50 prosent flertall under valget 3. november.

Dette er viktig, for dersom republikanerne vinner begge mandatene, har de flertall i Senatet og kan gjøre det svært vanskelig for Joe Biden å få gjennom sine saker. Hvis demokratene vinner, har begge partier 50 mandater. Ved voteringer som ender uavgjort, får visepresident Kamala Harris den avgjørende stemmen.

Derfor har alles øyne vært rettet mot sørstaten Georgia. Warnock kjemper mot republikaneren Kelly Loeffler.

Prominent kirkeleder

Raphael Warnock er en av de mest prominente afroamerikanske kirkelederne i sørstatene. 35 år gammel ble han pastor i kirka til Martin Luther King Jr, Ebenezer Baptist Church i Atlanta.

– Det er symboltung jobb han har, sier Hilde Løvdal Stephens til Vårt Land, førsteamanuensis, ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Warnock skiller ikke mellom politikeren og pastoren. Kampanjen hans omfavner hans religiøse ståsted fullt ut. Det er pastoren og politikeren som kjemper for å bli senator - fra prekestolen til senatet. Noe som også vises tydelig i denne valgvideoen i august:

– Noen ganger blir jeg spurt om hvorfor en pastor skal velges til Senatet. Svaret starter her, hvor jeg vokste opp, sier han mens han går i en gate i byen Savannah. Her bodde han i sosialbolig med foreldre og 11 søsken.

– De lærte oss verdien av hardt arbeid, og inspirert av foreldrene mine, fikk jeg utdannelse. For 14 år siden ble jeg pastor i Ebenezer-kirka.

– Han forkynner og bruker troen som en plattform for endring, sier en stemme i videoen.

Valgkampen hans kalles «Rev Up the Vote«tour (Rev er forkortelse for reverend, som betyr prest).

– Det er uvanlig for en pastor å bli involvert i noe så uryddig som politikk, men jeg ser det som en fortsettelse av et liv i tjeneste: Først som en aktivist, så som et talerør og snart, forhåpentligvis nå som en lovgiver. Jeg mener jeg tar et steg opp til mitt neste kall, ikke at jeg tar et steg ned fra prekestolen, sa han til Religion News Service etter presidentvalget i november.

Og på et folkemøte i Atlanta dagen før valget sa han rett før Barack Obama talte: – Vi må stemme fordi en stemme er som en bønn om hvilken verden vi vil leve i.

I fotsporene til Martin Luther King Jr.

Ikke bare er Raphael Warnock pastor i samme menighet som Martin Luther King, han gikk også på samme college: Morehouse College – regnet som et at de fremste afroamerikanske universitetene i USA. Senere studerte han teologi på Union Theological Seminary i New York, den viktigste liberale, teologiske utdanningsinstitusjonen i landet.

– Denne kombinasjonen hadde også Martin Luther King: Begge er preget av en blanding av en afroamerikansk tradisjon og hvit, protestantisk, liberal teologi, sier Løvdal Stephens.

Warnock er også uttalt «prochoice».

– Når du er pastor og tilhenger av abortrettigheter, kommer du bort i komplekse saker i USA, kommenterer Hilde Løvdal Stephens.

Han har støtte blant de store institusjoner som jobber for abortrettigheter og seksualundervisning, som Planned Parenthood og Naral

Noe også motstanderne hans vet å påpeke. Presidentens pressetalskvinne Kayleigh McEnany skrev på Twitter at han er tilhenger av å «drepe babyer» og oppfordret folk til å stemme på den republikanske kandidaten Kelly Loeffler, «hvis du støtter livet til nydelige, uskyldige barn som ikke kan snakke for seg selv».

Motstanderne hans prøver å feste ham til radikal sosialisme. Warnack får støtte fra fagbevegelsen og miljøbevegelsen, og er svært opptatt av helsereform for alle.

– Han har en sentrum-venstre-profil med støtte fra blant annet en viktig del av fagbevegelsen i Georgia, men for alle som står langt til høyre, er dette sosialisme og nærmest kommunisme. Dette er en veldig typisk retorikk, sier Løvdal Stephens.

Pastorens motkandidat Kelly Loeffler sier en seier over Warnack vil «redde landet», og at valget handler om USA kan eksistere som demokrati eller ikke, og om folk skal frihet eller ikke.

– Dette er typisk krisemaksimering, og har vært vanlig i politikken i USA i årtier. Den ligner kritikken som King ble utsatt for, sier Løvdal Stephens.

I tillegg til Kelly Loeffler, kjemper også David Perdue mot demokraten Jon Ossof. Den republikanske senatoren Perdue ønsket ikke å stille til debatt natt til mandag – og utfordreren Jon Ossoff fikk scenen alene.

Georgia er USAs hotspot akkurat nå, og derfor var det nettopp her Donald Trump holdt sin første offentlige opptreden etter valgtapet.

Hilde Løvdal Stephens beskriver Georgia som en typisk «solbelte-delstat», som dras mellom det nye og det gamle: En konservativ stat som samtidig preges av tilflytning og utvikling. Dette er delstaten i «Tatt av vinden» og der hvor hovedkontoret til Coca Cola og CNN ligger.

Det er svært mange afroamerikanere som bor i Georgia, samtidig som andelen velgere med latinamerikansk bakgrunn øker. Georgia var en av vippestatene i presidentvalget.

---

Omvalg Georgia

• Demokratene har allerede flertallet i Representantenes hus, men uten kontroll over Senatet, kan republikanerne blokkere Joe Bidens politikk når han overtar som president 20. januar.

• Grunnen til at det blir omvalg om senatsplassene i Georgia er at republikanerne David Perdue og Kelly Loeffler, som forsvarer sine seter, ikke klarte å få over 50 prosent av stemmene i det ordinære valget 3. november.

• Den tredje omtellingen i Georgia bekreftet at det var Biden som vant med knappe 12.000 stemmer. Det er første gang siden Bill Clinton vant i 1992 at en demokrat vinner den tradisjonelt republikanske delstaten, og aldri før har resultatet vært så jevnt. (Kilde: NTB, Dagsavisen)

---

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Verden