Analyse

Et valgtap kan gi KrF ny kurs

FREMTIDEN: Skulle velgerne kaste KrF og borgerlige partnere ut av regjering, tvinges partiet igjen til samarbeidsvalg. Sp-bølgen kan gjøre valget mykere.

Gallupene er samstemte: Var det valg nå, ville Solberg-styret blitt avsatt. Gjennomsnittet peker også KrF godt under sperregrensen, med utsikt til bare to-tre mandater. Men syv måneder før et valg er målinger ingen fasit. Styrkeforhold kan snu.

På plass i en regjering som kjemper for valgseier og fortsatt makt, er samarbeidsdiskusjon uansett et ikke-tema i KrF. Partiet sitter i «drømmeregjeringen» – uten Frp. Partiet har fått seire – og flyttet politikk.

Men sentralt er man ikke helt uforberedt på hvordan man kan møte en rødgrønn regjeringsdannelse.

Massivt rødgrønt - eller «gullposisjon».

Dagens gallupbilde kan stille KrF overfor flere ettervalgs-scenarier:

• Det rødgrønne flertallet kan være så stort at alle borgerlige partier plasseres på sidelinjen uten innflytelse. Ap og Sp har på enkeltgalluper vært nær flertall alene – med mulighet til flertallsregjering.

• Men ved rødgrønn seier kan Sp gjøre alvor av ikke å slippe SV til. Om Ap og Sp da mangler få mandater på flertall, kan KrF havne i en nøkkelrolle.

Kanskje kan det da være to-tre eller flere KrF-representanter som skal til for å vippe flertallet – og skaffe Ap og Sp flertall for økonomisk politikk som partier til venstre ikke kan godta. KrF kan få «gullposisjon» til løsninger og unngå et skyggeliv i Stortinget.

Støre vanskelige balansegang

Kan dyrke nytt opposisjonsliv.

Selv om KrF-topper helst snakker vekk spørsmål om tiden etter årets stortingsvalg, er det en slik mulighet man på sentralt hold kan se om regjeringen kastes. Da handler det om å være fritt opposisjonsparti. Å gå inn i regjering med Ap og Sp anses uaktuelt, spesielt etter en valgkamp i forsvar for borgerlige løsninger.

Men for bare tre år siden ville KrF ut av en slik vipperolle. Partiet var i skvis mellom blågrønne og venstresiden. Oppmerksomheten fra presse og opposisjon handlet nemlig ikke om verdispørsmålene. Det ledet til den opprivende retningsstriden om å få plass i en regjering.

Sp-styrke gir sentrumspolitikk.

Skulle valgresultatet i høst på nytt sende KrF i en vipperolle, kan lærdommen fra sist gjøre partiet bedre rustet til å bruke musklene på de riktige sakene. Posisjonen kan også bli atskillig mykere enn sist.

Skulle Sp innta en regjering med den styrken partiet har på målingene, kan en ny regjeringsplattform bli tungt sentrumsorientert. Politikken vil trolig på flere felt ligne mye på KrFs egen.

Om KrF er Sps topper tause.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og partitopper vil ikke si noe som helst om KrFs plass etter en valgseier. Det vil bli taust fremover også, etter det Vårt Land får opplyst. Men spørsmålene i pressen begynner å komme:

Eksempelvis sa Sp-representanten Geir Pollestad til Stavanger Aftenblad denne uken at han kunne «ikke svare på» om Sp kunne samarbeide med KrF. Og KrF-nestleder Olaug Bollestad vek unna tematikken.

Anstrengt etter verdislagene.

Kompromisser inn mot sentrum er hva Vedum åpner for når han så sterkt snakker om «Sp/Ap-basert regjering» og holder SV unna. I landbrukspolitikk og enkelte verdisaker kan Sp hente – og kanskje trenge – støtte utenfor regjeringen hos KrF.

Mellom Ap og KrF er det fortsatt anstrengt, ikke minst etter slaget om bioteknologi i fjor vår. I KrF er det frykt for at Ap i regjering vil demontere verdigjennomslag partiet har fått.

Ap-lederen har kalt KrF «kristenkonservativt» og venstrefløyen vil ha distanse til KrF. Men i økonomisk politikk var det nettopp trioen av Sp, KrF og Ap som sammen sikret budsjettflertall over år for Gro Harlem Brundtlands mindretallsregjering på 1990-tallet.

Frp dytter KrF fra seg.

Rødgrønt overtak akkurat nå kan svekkes og hendelser gjøre valgløpet mer åpent. Men skulle stortingsvalget feie Erna Solbergs regjering ut, kan også ettervalgstiden i blå leir bli anstrengt.

Alt nå serverer Frp jevnlige spark mot KrF. Partiet er i praksis erklært uønsket som samarbeidspartner lenge før Frp-landsmøtet vedtar noe om samarbeid. Hvor sprelsk Frp etter valget vil opptre på saksfelt KrF har kjært, kan få stor innvirkning på hvor Kjell Ingolf Ropstads parti setter kursen.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse