Analyse

KrF og Ulstein vant kamp om bistand

ANALYSE: KrF har vunnet en politisk seier innad i regjeringen når bistandsdirektoratet Norad får økt bistandsansvar.

Det var den forrige utviklingsministeren, Nikolai Astrup (H) som satte fart på arbeidet med å reformere administreringen av norsk bistand, som nærmer seg årlige budsjetter på 40 milliarder kroner.

Mens Astrup og Høyre nok mente at det mest effektive ville være en modell der mer av bistandsforvaltningen skulle forvaltes av Utenriksdepartementet, har KrF vært krystallklare på at det beste for å ta vare på og utvikle norsk bistandskompetanse, tvert imot ville være å styrke bistandsdirektoratet Norads stilling.

LES OGSÅ: Norge er rause med Etiopia-støtte

Norad styrkes

Fredag morgen kunne utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide legge fram for alle ansatte i UD og Norad at KrF har fått gjennomslag i regjeringen for kravet om at Norad ikke skal legges ned.

Arbeidsdelingen blir nå at Norad får ansvar for større deler av bistandsforvaltningen, mens UD få et mer rendyrket ansvar for politikkutvikling og den overordnete innrettingen av bistanden, samt representasjon på viktige internasjonale arenaer.

Det lå langt på vei i kortene at det ville ende slik når KrF gikk inn i regjering, der det for KrF var avgjørende å få statsrådsposten på det som er et av partiets hjertesaker; utvikling og kamp for verdens fattigste.

LES OGSÅ: Frp vil bruke bistand til å avdekke nettovergrep mot barn

Verdens fattigste

Den valgte modellen er den som har hatt klart størst støtte blant bistandsfaglige eksperter. Og gjennomslaget for å styrke Norads mandat får store konsekvenser for utformingen av utviklingspolitikken framover, sammenlignet med en såkalt integrert modell der UD nærmest hadde fått all makt.

Dette er også en seier for verdens fattigste, fordi alt tyder på at styrking av den rene bistandskompetansen vil fungere best innenfor et selvstendig bistandsdirektorat, og ikke som et underbruk innenfor UD.

Søreide: Fagmiljøet styrkes

– Vi vil nå kunne utnytte den samlede kapasiteten til å jobbe med utviklingsspørsmål på en bedre måte. Ved å styrke og samle den utviklingspolitiske kompetansen i Utenriksdepartementet vil vi få en mer strategisk tilnærming til utviklingsspørsmål, og vi styrker fagmiljøet for bistand og forvaltning i Norad, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Humanitær bistand og bevilgninger til menneskerettighetsarbeid, vil fortsatt forvaltes fra Utenriksdepartementet. Det ligger under utenriksministeren.

LES OGSÅ: Disse ungdommene skal gi utviklingsministeren råd om bistand

Ulstein: Bedre kvalitet

– Utviklingssamarbeidet er i endring og bistandsbudsjettet har økt betydelig over tid. For å nå bærekraftsmålene og sikre at norske bistandsmidler når de aller fattigste, og mest utsatte gruppene, er det behov for sterke fagmiljøer og god forvaltning. Den delegerte modellen vil bidra til en mer helhetlig praksis og bedre kvalitet på oppfølgingen av bistanden, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse