Analyse

Jimmie Åkessons drøm ble virkelighet i hjembyen

Sverigedemokraterna regjerer med Moderaterna og Kristdemokraterna (KD) lokalt. SD-leder Jimmie Åkessons samboer løste knuten i Sölvesborg.

ANALYSE: I dag er det nøyaktig et halvt år siden svenskene også hadde lokalvalg. Under radaren for den fire måneder lange dragkampen for å skaffe Sverige en statsminister, kom symbolske gjennombrudd for innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD). Ett av marerittene eller miraklene, alt etter hvor man står politisk, skjedde i den sørsvenske byen Sölvesborg.

Det er hjemkommunen til Jimmie Åkesson, partilederveteranen som fyller 40 år 17. mai. Hans samboer Louise Erixon ble ordfører etter å ha forhandlet fram en avtale med Høyres søsterparti Moderaterna og Kristdemokraterna (KD).

LES OGSÅ: Nå tar Ebba Busch Thor Sverige med storm

Påvirket valg

Til SVTs Agenda sist søndag sa Centerns Annie Lööf at når Moderaterena og KD slapp SD fram i enkelte kommuner, spilte det inn på hvordan Centern manøvrerte nasjonalt. Det viktigste var valgresultatet, der de borgerlige ble mindre enn den rødgrønne blokken. Derfor kunne ikke Alliansen danne regjering uten SDs aktive støtte, poengterte Lööf. Men, presset av programlederen la Lööf til - med klar adresse til Moderaterna og KD:

- Det handler jo om i hvilken retning et parti er på vei. Se på visse samarbeid lokalt, hvor man faktisk ikke bare tar aktiv støtte fra, men har et reelt samarbeide med Sverigedemokraterna, der man for eksempel slipper dem frem som kommunens ordfører. Det er klart at det spilte inn når Centerns representanter i Riksdagen og medlemmer av landsstyret skulle lande en beslutning, sa Lööf.

Det betyr at noen få lokalpolitikere i blant annet Sölvesborg, med sine langt under 10.000 innbyggere, spilte en viktig rolle i det nasjonale dramaet rundt regjeringsmakten.

LES OGSÅ: Dristig høyresteg for å holde makten

Velgerne fremfor politikken

KD-lederen i Sölvesborg, Robert Manea, sier at han ikke kunne ignorere et parti som fikk 29 prosent av stemmene i kommunen. – Vi lovet våre velgere å lytte, og det har vi gjort. Å inngå i dette styret er en naturlig følge av det. Vi har en felles retning og overgripende målsetning, sier Manea.

Ledelsen på nasjonalt nivå i både Moderaterna og KD beklager samarbeidet partiene har inngått med SD i en håndfull kommuner etter valget. Ordfører Erixon sier det ikke påvirker dem.

– Det er tatt en moden beslutning, som forhåpentligvis vil smitte, sier hun. Innvandring, trygghet og eldreomsorg er SDs hovedsaker i Sölvesborg. Det minner veldig om partiet på riksplan.

LES OGSÅ: Hun løftet Kristdemokraterna

Virker åpen for SD

KD-leder Ebba Busch Thor har skapt et inntrykk av at hun er den av Riksdagens partiledere som har minst problemer med SD. Hun sa før valget at døren til SD var stengt på nasjonalt nivå. Samtidig er det ingen av de syv andre riksdagspartiene Jimmie Åkesson er så lite kritisk til som Busch Thors KD. Det er ikke tilfeldig.

Etter valget i 2014 inngikk syv av de åtte partiene i Riksdagen Desemberavtalen, som blant annet gikk ut på å holde SD utenfor innflytelse. KD brøt først ut av avtalen, som dermed raknet. Siden høsten 2015 har KD vært klar for å felle den rødgrønne regjeringen og danne regjering – selv om det krevde SD-støtte. Tross det innvandringskritiske partiets brune fortid var Busch Thor først ut med i praksis å åpne for å la SD være fødselshjelper for en borgerlig regjering. Moderaterna kom etter på nyåret 2017.

Det er dette partnerne fra den borgerlige Alliansen, Centern og Liberalerna (tidligere Folkpartiet), ikke har vurdert. Derfor var det litt sent å snakke om en sprekk i Alliansen først etter høstens valg og de to liberale partienes valg av sosialdemokraten Stefan Löfven som statsminister.

LES OGSÅ: Svenske KrF jubler - Sverigedemokraterna tapte

Solo uten Alliansen

Ebba Busch Thor erstattet Göran Hegglund som partileder da Fredrik Reinfelts allianse-regjering tapte valget i 2014. Hun kjørte lenge solo uten å virke opptatt av Alliansen. Hun markerte seg som tilhenger av stram innvandringspolitikk, svensk NATO-medlemskap, svenske JAS-fly i kampen mot IS og flere politifolk. Hun beklaget brexit, men ville kutte i EUs budsjett.

Hun er så opptatt av homofiles rettigheter at det har større appell utenfor enn innenfor tradisjonelle kristne kretser. De som bruker kristendommen mot islam liker henne. Samtidig vil Ap-kvinner som får frysninger av Kjell Ingolf Ropstad i abortsaken puste med magen i møte med Ebba Busch Thor om samme sak.

LES OGSÅ: Blir historisk skal presse alle andre

Lokalt før nasjonalt

I Norge slapp Fremskrittspartiet til på lokalplan først, og nå sitter de i regjering. Om Moderaterna og KD danner regjering med støtte og politisk påvirkning fra SD hvis de tre partiene får flertall i 2022, er uklart. Ferske målinger har allerede gitt dem flertall, og KD har sett 9-tallet. Med Busch Thor som KD-leder kan det ikke utelukkes, men det er mindre trolig med Ulf Kristersson som fortsatt Moderaterna-leder. Nøkkelen er prisen for SD-støtte.

Ebba Busch Thor må uansett følge med på hvordan småhusbebyggelsen i Sölvesborg utvikler seg som utstillingsvindu for Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna – med KD på laget.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Analyse