Nyheter

Sverige: Dristig høyresteg for å holde makten

En maktivrig Stefan Löfven håper fortsatt å danne regjering med støtte fra sentrum. Det blir i så fall den mest høyreorienterte sosialdemokratiske regjering i svensk historie.

Regjeringskaoset i Sverige har holdt på i fire måneder, men på fredag faller trolig avgjørelsen. For statsminister Stefan Löfven har trolig sikret seg flertall gjennom Vänsterpartiet.

Hvis ikke Löfven makter å etablere en ny regjeringskoalisjon med Miljöpartiet, støttet av sentrumspartiene Centerpartiet og Liberalerna, går det mot nyvalg i april.

Sosialister kan snu

– Jeg er slett ikke sikker, men det mest sannsynlige er at Vänsterpartiet snur og ikke stemmer mot en regjering ledet av Löfven, sa lederskribent Elisabeth Sandlund i den svenske avisen Dagen.

Vänsterpartiet regnes som noe rødere enn sitt norske søsterparti SV. Partileder Jonas Sjöstedt avviste mandag å støtte «den mest høyreorienterte sosialdemokratiske regjering Sverige noen gang har hatt».

– Det er nok en riktig karakteristikk. Avtalen med 73 punkter som de fire partiene er blitt enige om, går veldig langt i å slippe sosialdemokratiske kjernesaker til fordel for en mye mer liberal politikk, sier Sandlund.

I avtalen vekker det oppsikt at partiene slår fast at Vänsterpartiet ikke skal få noen politisk innflytelse de neste årene.

LES OGSÅ: Konspirerer i klasserommet

Lover skattelettelser

Høyredreiningen manifesterer seg blant annet gjennom at 5 prosent toppskatt på inntekter over 662.300 kroner fjernes, arbeidsgiveravgift og skattenivå for bedrifter senkes, mens turnusordninger og stillingsvern mykes noe opp.

Det blir også krav om eksamen i svensk språk og samfunnskunnskap for å kvalifisere til svensk statsborgerskap, og regjeringen dropper forslag om å innføre forbud mot profitt i velferden.

Forbundsleder i Kommunal, Tobias Baudin, karakteriserer samarbeidserklæringen som en «fordelingspolitisk katastrofe», men erkjenner at alternativet er en «marerittregjering» fra høyresiden.

LES MER: Blått havari i kaoset

Forsmådde på høyresiden

Löfven må altså tåle mye kritikk, men samtidig står Moderaterna og Kristdemokraterna forsmådd tilbake på konservativ side.

– Löfven har maktet å sprekke den konservative Alliansen. Det er vanskelig å se hvordan disse fire partiene skal finne sammen igjen innen neste valg, med tanke på hvor harde ord som nå er falt mellom tidligere venner, sier kommentator Elisabeth Sandlund.

LES MER: Hun løftet Kristdemokraterna

– Tar Löfven denne dristige høyresvingen med sikte på å etablere en langsiktig allianse med sentrum, eller for å beholde makten for enhver pris?

– Löfven er først og fremst en maktspiller. For ham er det viktig å slå fast at Socialdemokraterna er det statsbærende partiet, det eneste som med utholdenhet klarer å styre Sverige, selv om det krever store kompromisser, sier Sandlund.

LES OGSÅ: Svensk kristenparti-suksess

Ytterpartier kan bli styrket

Vänsterpartiet vil trolig få økt tilslutning fra sosialdemokratiske velgere som er misfornøyd med partiets høyresving, enten det blir en høyredreid Löfven-regjering eller ender med nyvalg.

Enda bredere smiler Jimmie Åkesson som leder de sosialkonservative, nasjonalistiske Sverigedemokraterna. Han ser for seg at det i praksis nå blir etablert en venstreliberal og en konservativ blokk.

– Vi ser ut til å havne i en opposisjonsrolle sammen med Moderatarna og Kristdemokraterna. Det trengs 21 ekstra mandater for at disse tre partiene skal få flertall i Riksdagen ved neste valg, og jeg anser Sverigedemokraterna som et framtidig dominerende parti i en slik framtidig konservativ konstellasjon, sa en selvsikker Åkesson mandag.

LES OGSÅ: Hentet kristenvelgere

Tar velgere fra begge sider

Sverigedemokraterna har allerede hentet mange velgere fra Socialdemokraterna, særlig de mest innvandringskritiske, og Åkesson sa mandag at han nå regner med å ta flere misfornøyde velgere fra LO-kollektivet.

– Disse vil nok i første rekke gå til Vänsterpartiet, men Sverigedemokraterna kan i dagens kaotiske situasjon likevel hente flere velgere fra både høyre og venstre, tror kommentator Elisabet Sandlund.

Partiet har gått ytterligere fram fra 18 prosent oppslutning i valget i september, og ligger oppunder 20 prosent på de siste målingene. Dermed har partiet passert Moderaterna – det svenske Høyre – og tatt steget opp som landets største borgerlige parti.

Bare Socialdemokraterna er større, med en oppslutning på drøye 31 prosentpoeng, en bedring på fire prosentpoeng siden katastroferesultatet i september.

Holdes utenfor det gode selskap

Problemet for Sverigedemokraterna er at de enn så lenge holdes utenfor det gode, politiske selskap i Sverige. Til tross for støtte fra hver femte velger, vil ingen av de andre partiene ha dem med i noe samarbeid.

Spørsmålet er om Åkessons drøm om å bli den ledende kraft i en ny borgerlig treparti-allianse likevel bli virkelighet innen neste ordinære valg i 2022. Det tror Elisabet Sandlund er lite sannsynlig:

– Det er lagt fram før jeg ser at det kan skje. Sverigedemokraterna har en helt annen historie enn både Fremskrittspartiet i Norge og Dansk Folkeparti. Det er tuftet på en langt mer brunfarget ideologi, og er framfor alt et nasjonalistisk og fremmedfiendtlig parti, sier Elisabeth Sandlund, som er bekymret over at ytterpartiene Sverigedemokraterna og Vänsterpartiet kan komme til å høste størst gevinst av det langvarige, kaotiske politiske spillet i Sverige.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter