Nyheter

Blir historisk sterk – skal presse alle andre

Fra plakater i hekker og boder på torg har Sverigedemokraterna sikret stemmer til et nytt valgsjokk. Der toppkandidaten før drev valgkamp i mørket, er han nå helt på torget.

Bilde 1 av 4

Forrige valg møtte Vårt Land Göteborgs-profilen Jimmy Ståhl da han måtte henge opp valgplakater i lyktestolper nattestid. Ellers ville venstreradikale stoppe dem.

– Å ta natten til hjelp, har vi sluppet nå. Denne gangen er velgerne vennlige og vi får oppmuntrende klapp på skulderen her på gata. Det er noe helt annet, forteller Ståhl, riksdagsmann siden forrige valg.

De siste meningsmålingene spår valgthriller om det innvandrerkritiske partiets styrke. Gallupsnittet anslår at Sverigedemokraterna (SD) blir nest største parti. Men én gallup – som har truffet riktig om SD før – spår at de blir størst. Tallene varierer fra 16,3 prosent til 24,8.

LES OGSÅ: Kristendemokraternas Ebba Busch Thor er blitt valgkampens overraskelse

Åkesson: «Innflytelse»

Ståhl har lenge trodd at valget går mye bedre enn gallupene viser og at SD blir selve seierherren:

– Spesielt mange eldre kan komme til å stemme på oss. De svarer ikke i særlig grad på opinionsmålinger, sier Ståhl.

Om SD blir nest størst, bidrar partiet til en ny, historisk seier for europeiske høyrepopulister: At også velgerne i det største velferdssamfunnet i Norden blåser i de etablerte partienes virkelighetsoppfatning.

SD-leder Jimmie Åkesson gjør det klart at partiet vil ha betalt og vil presse de andre – uansett utfall av maktspillet valgnatten:

– Å sitte i regjering er ikke så viktig for meg. Det viktige er å ha innflytelse over regjeringens politikk, sier han.

Kristenjakt

Vårt Land møtte ham rett før innspurten, da han drev valgkamp blant kristenvelgere. Han nektet da for å drive målrettet jakt blant dem.

Men den siste valgkampuken har Åkesson igjen inntatt denne velgermarken – og presser Kristdemokraterna (KD) og partileder Ebba Busch Thor.

To dager etter at KD hadde stormønstring i Jönköping, dro han samme sted til et såkalt «vekkelsesmøte» med kjendispastor Runar Søgaard. Og torsdag presenterte Åkesson sitt hittil største «trofé» i rekrutteringen til SD: KDs tidligere ungdomsleder, nå stabssjef for partiet i Europaparlamentet, Charlie Weimers.

– Selv om det kommer til å ta lang tid før Ebba erkjenner dette, så står vi nær hverandre i synet på verdiers betydning. Vi har ingen bevisst strategi for å lokke til oss velgerne deres, vi slåss jo først og fremst om sosialdemokratiske og moderate velgere, sier Åkesson.

LES OGSÅ: Her driver nazi-gruppen valgkamp midt i gågaten

«Ordning och reda»

Det er først og fremst blant trygghetssøkende i de store partiene at SD har fisket. I små tettsteder har plakater med bildet av Åkesson til teksten av det kjente uttrykket «Ordning och reda» fått tydelig plass.

I Göteborg har Jimmy Ståhl brukt mye tid i partiets valgkiosk, i motsetning til for fire år siden. Da var teknikken å feste plakater av ham selv i lyktestolper. Men Ståhl ble belønnet ved å bli riksdagsmann.

SD styrke i folkevalgte organer gir så mye støttekroner at SD kan droppe plakatene og heller kjøpe proffe reklametjenester og medieopplegg.

– Men oppslutningen skyldes selve arbeidet vårt: Folk ser at skremmebildene ikke er sanne. Og at andre juger hele tiden. Derfor får vi seriøse spørsmål på gata, i stedet for at folk spotter og håner oss, hevder Ståhl.

LES OGSÅ: Kristenvelgerne gir sterkere applaus for Åkesson

Alternativ for Sverige

Fra høyre flanke opplever SD at noen jakter på dem i valgspurten. Tre av Ståhls kolleger i riksdagen syntes i vinter at SD var for pinglete om innvandring. De brøt ut og dannet Alternativ for Sverige, sammen med grupper fra ungdomsbevegelsen.

Målet er å bite seg fast – og bygge opp et parti til høyre for Åkessons parti. Responsen som Alternativ for Sverige høster i sosiale medier overrasker valgmannskap som Vårt Land snakker både i SD og andre partier i Stockholm.

– Vi vil ha EU ut av Sverige, et «swexit». SDs folk er blitt for like de andre politikerne, sier Monica Skogman, en av partiets kandidater i Stockholm.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter