Meninger

Stengt i lykkeland

Motstanden mot søndagsåpne butikker er et politisk selvbedrag.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mens Jonas og Knut-Arild har tatt på allværsjakke og trillet baby for å vise hvor harmonisk verden blir bare butikkene holder stengt på søndager, har mine valgkamphelger vært heller stressende. Jeg pusser opp, og det faktum at Maxbo holder stengt når jeg har fri, hjelper lite på humøret.

Og sant å si: Jeg begynner å tenke at kampen for søndagsfri er et like stort selvbedrag som behovet vårt for å følge interiør­trender.

LES MER: Støre til søndagskamp.

Trivsel

Det er ikke bare faste hviledager som er veien til et godt og harmonisk liv. Spørsmålet står i sentrum av all politikk. Ikke minst lokalpolitikkens kanskje viktigste oppgave, kommuneplanleggingen.

For å skape byer som er gode å bo i, handler om mer enn vei, vann og avløp. Derfor har også mantraet i kommune­planlegging de siste årene vært at man må bygge lokalsamfunn med høy sosial bærekraft. Altså med sosiale nettverk, trygghet, tilhørighet og tilgang til natur.

Dessverre blir det med festtalene.

LES MER: Støtter ikke Venstres søndagskompromiss.

Nye byer.

I fjor reiste ukeavisen Dag og Tid på kryss og tvers i norske byer og tettsteder. Arkitekturekspert Ronny Spaans avdekket hva som var lokalsamfunnenes faktiske oppskrift på det gode liv. Trass i gode intensjoner, tok kommuneplanleggingen lite hensyn til lokalmiljø og borgere.

Planleggingen hadde derimot ført til at park og gågate var blitt gjort til utkant. Det nye sentrum er kjøpesenteret ved trafikknutepunktet utenfor byen. Og på et sted som Alta har til slutt både rådhus og kirke flyttet etter handelen.

Spaans oppsummerte den nye, norske bymodellen slik: «Ei samling store hallar, omringa av enorme parkeringsplassar.»

Skulle du kunne delta som borger i denne byen trengte du to ting: Bil. Og kjøpekraft.

Bygget for...

Det er i lys av dette at motstanden mot søndagsåpne butikker blir en siste moralske krampetrekning: Samfunnet vårt er bygget for at vi skal handle. Paradoksalt nok mangler vi bare nok fritid til å kunne gjøre det.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger