Nyheter

Krympet søndagsåpent

Søndagshandel kan ende opp som en minireform med bare «turist-åpent». KrF-lederen nekter å bli med på noe slikt heller.

Bilde 1 av 2

OSLO/ARENDAL: Det store oppgjøret om søndagsåpent for norske butikker kan nærme seg en avklaring. Kulturminister Thorhild Widvey sa mandag ettermiddag at Venstres nye fremstøt «høres veldig positivt ut».

– Vi vil nå gå i dialog med Venstre for å finne et flertall, uttaler hun til NTB.

– En snikinnføring, advarer derimot KrF-leder Knut Arild Hareide.

Venstre har de avgjørende stemmene i saken. Og står partiet hardt på sitt, så kan Høyre/Frps store søndagsreform bli den mellomveien som Venstre-leder Trine Skei Grande skisserer overfor Aftenposten:

• Turiståpent: Venstre vil la kommuner selv bestemme om de har områder som kan regnes som turistmål – uten søknad til fylkesmannen. Dermed kan de som en rekke turistkommuner i dag innføre unntak fra lukkereglene.

• Enkeltsøndager: Flere enn adventsøndagene kan få status som handelssøndager.

LES OGSÅ: Venstre foreslår nytt opplegg for søndagsåpning

Karl Johan

Dette innebærer at eksempelvis Oslo bystyre kan definere Karl Johan som et turistområde og gjøre unntak fra regelverk. Også andre byer og tettsteder kan gjøre en slik vurdering.

Og som i enkelte land på kontinentet kan det altså bli innført handelssøndager. Den tyske hovedstaden Berlin har eksempelvis noen søndager i året der sentrale stormarkeder er åpne for full handel.

Men KrF-lederen frykter at en mulig søndagsenighet mellom regjeringen og Venstre kan føre til en snikinnføring av søndagsåpne butikker. Selv om regjeringen ikke har hatt reelle forhandlinger med partier om modellen, er Hareide skeptisk.

– Det kan veldig lett bli en snikinnføring, sier Knut Arild Hareide.

LES OGSÅ: Widvey sier Venstres søndags-sving er positivt

KrF: Forhandler ikke

For hvis tre av fire kommuner definerer seg som turistkommuner, så kan det presse de andre til å holde søndagsåpent.

– Da er løpet kjørt, og søndagsåpne butikker er innført, mener han.

I et intervju med Vårt Land i juni, utelukket ikke Hareide at KrF ville sette seg ned dersom regjeringen innbød støttepartiene til samtaler om en søndagsløsning.

Slik situasjonen ser ut nå, syndes dette svært lite aktuelt:

– Det er tre partier som har vært mest enige om søndagshandel. Jeg ser ikke at denne skissen er noe KrF kan gå inn og forhandle om, sier Hareide.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Venstre-bråk

– Er du skuffet over Venstre og Trine Skei Grande?

– Nei, jeg er ikke skuffet over Trine. Dette er Venstres program. Vi har kjent til deres holdning lenge, sier Hareide, og legger til at Venstre har forsøkt å finne en modell KrF kunne støtte, uten å lykkes.

Venstres nye justering er en ytterligere innskjerping av det partiet egentlig har programfestet: At norske kommuner skal få avgjøre alle åpningstider selv.

I deler av Venstre – spesielt blant ordførere og varaordførere – har det vært sterk motstand mot søndagsåpent. Dessuten har kulturminister Thorhild Widveys egen høring om saken møtt en sjelden proteststorm.

– Det virker som det ikke er noen stor støtte der ute for å ta skrittet fullt ut, medgir Grande overfor Aftenposten.

«KrF utenfor»

Overfor avisen stiller Grande seg tvilende til at KrF kan godta noe bredt forlik om søndagsåpent. Dermed er det opp til Venstre og de blåblå.

– Det virker som om KrF synes det er viktigere å drive valgkamp enn å være med å påvirke.

– De sier i utgangspunktet nei til alt og kjører valgkampen på det. Så da stiller man seg litt utenfor.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter