Meninger

Ubegripelig asylbarnretur

Det er grunn til å spørre om justisministeren, utlendingsmyndighetene og politiet lever i en boble der virkeligheten ikke trenger inn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I midten av oktober meldte Klassekampen om rekordtempo i utsendingen av asylbarn. Da dette ble kjent i forkant av trontaledebatten, sa Anders Anundsen at det ikke var gitt politiske føringer om at lengeværende barn skal prioriteres for uttransportering. Justisministeren sa også at det ville være uakseptabel opptreden med tanke på samarbeidsavtalen med Venstre og Kristelig Folkeparti.

30. oktober skrev Vårt Land om «Rekordutsending av asylbarn»; 75 lengeværende asylbarn var til da i år sendt ut av Norge. Dagen etter skrev jeg en Klartekst om samme tema og hvordan dette hadde provosert regjeringens støttespillere. Jeg mente at Venstre og KrF med god grunn var i ferd med å gå fullstendig lei av stadige provokasjoner i asylpolitikken og på andre områder som betyr mye for dem.

En av provokasjonene var nettopp opplevelsen til Knut Arild Hareide av at Fremskrittspartiet trenerer det KrF oppnådde i asylavtalen. Det nye regelverket som skulle sikre at lengeværende asylbarn ble tatt mer hensyn til, lot og lar vente på seg.

På denne bakgrunn har asylbarn-advokat Arild Humlen helt rett når han til Dagbladet i dag sier at det er ubegripelig at lengeværende asylbarn er utsendt på grunn av en misforståelse: «Dersom dette er en misforståelse, har Justisdepartementet null kontroll. Statsråden er nødt til å stramme opp dem rundt seg.» Humlen viser til all medieomtalen og at han har bombet utlendingsmyndighetene med søksmål og omgjøringsbegjæringer.

Enten har justisministeren usedvanlig dårlig hukommelse, eller så har han og hans medarbeidere ikke forstått det de har lest og kritikken som er blitt ham til del for mange uker siden over løftebruddene overfor lengeværende asylbarn. Anundsen forsto da også at det var nødvendig med uforbeholden beklagelse i Stortinget. I dag har han i en NRK-diskusjon med Hareide fortsatt med sin øvelse i ydmykhet og gjentatt det han sa i forkant av trontaledebatten, at asylbarnsaken er selve balansepunktet i samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF.

Det er godt han sier dette nå, men hvor aktiv har hans glemsel vært i de siste ukene? Godt er det også at politidirektør Odd Reidar Humlegård har beklaget. Men de som har mest grunn til å beklage, er asylbarna som kanskje er sendt ut av landet på feilaktig grunnlag. Advokat Humlen varsler gjenopptagelse av flere av disse sakene. Det må skje.

Diskutér på verdidebatt.no http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat2/thread11542512/

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger